Världscupdrressyrens alla ryttare Foto: Kim C Lundin

Finaldags för dressyren – kan någon slå Werth

Idag kan hela Sverige följa Världscupdressyren, det är finaldags, Scandinavium är utsålt och förväntningarna på topp.

Finaldags

Världscupen har under vintern bjudit på flera nya ekipage och en hel del blivande stjärnor. Isabell Werth har dominerat de kval hon ställt upp i och Weihegold OLD är i högform. Är de då oslagbara?

Förmodligen inte. I dagens kür kommer DoD-faktorn in – Degree of difficulty där ryttarnas kür bedöms med hjälp av ett datorprogram. I teorin borde det såklart bara influera en enda bedömningsgrupp svårighetsgraden – i praktiken har det visat på mer rättvis bedömning rakt över. Domarna vet vad ryttarna har tänkt sig göra, belönar ett korrekt planerat utförande annorlunda. Systemet i sig som är kopplat till appen Specttor Judging, samma företag har tagit fram båda programvarorna. Under denna andra säsong för DoD-bedömning så har skillnaderna mellan Grand Prix omgången och küren visat sig vara väsentliga. Resultatlistan möbleras om även om den tekniska bedömningen fortfarande väger tungt.

Som alltid har ekipage lättare att glänsa i küren, de rörelser som faller lätt visas fler gånger och övergångarna placeras så att det passar som bäst. Flera ryttare har program med riktigt hög svårighetsgrad – Patrik Kittels program till Gun’s Roses musik håller svårighetsgrad 10. Han är inte ensam om skyhög svårighetsgrad och den faller ofta väl ut.

Toppkandidater

Vilka kan då både utmana Isabell Werth och stå överst på pallen? Det är framförallt tre ryttare som under säsongen levererat ritter som lovar mer.

Laura Graves med sin Verdades är som världstvåa en solklar kandidat. Verdades såg om möjligt fräschare och spänstigare ut än på VM i Tryon.

Daniel Bachmann Andersen med Blue Hors Zack har ett starkt kürprogram och hingstens harmoniska och samtidigt imponerande silhuett stavas dressyr i varje fiber.

Helen Langehanenberg, rider Damsey FRH, har ett otroligt fokus i tävlingsmomentet och en glödande ambition. Det kan bära verkligt långt. I ’s-Hertogenbosch kämpade hon för varje millimeter, det kommer inte att bli annorlunda idag. Är Damsey med på noterna bär det långt.

Plats tre till fem

En chans till placering på den här innebär att ekipaget måste prestera på sin absolut bästa nivå, i linje med vad de gjort under säsongen.

Amerikanska Kasey Perry-Glass och hennes Gørklintgårds Dublet kan gå otroligt långt med sin fina kür och mjuka ridning. Kanske finns det debutnerver med men det märks inte. VM-ekipaget är på väg uppåt med stormsteg.

Benjamin Werndl och Daily Mirror hade en osannolikt dålig ritt i Grand Prix programmet. Det var långt från deras normala nivå och de har domarnas goda öga på sig. I küren har de förmodligen samlat ihop sig och kommit tillbaka till sin nivå igen.

Patrik Kittel och Delaunay OLD glänser i kür med sitt fina program och musik. Med energi och form på plats som när de är som bäst kan det bära riktigt långt.

Bubblare

Judy Reynolds och Vancouver K har ett suveränt svårt kürprogram som om ”JP” är på rätt humör kan bära riktigt långt. Tysktränade portugisiskan Maria Caetano med sin Lusitanohingst Coroado kanske glänser i küren. Hennes hingst såg inte helt fräsch ut efter en lång säsong och hennes placeringar har tagits i svagare konkurrens. De två holländska ekipagen Hans-Peter Minderhoud med Glock’s Dream Boy respektive Emmelie Scholtens på Apache kommer att hamna högt om de rider felfritt.

Det här med ekipage som inte platsar

Det gäller att ha i bakhuvudet att världscupens tanke är att vara just världsomspännande, att inkludera ekipage från jordens alla hörn om möjligt. Det är inte ett VM men även VM är inkluderande för ekipage från jordens alla hörn. Dressyr är svårt, det är en prestation att ta sig hit till en final. För de här ryttarna är det kanske det största de får vara med om på dressyrbanan. Alla får inte vara med men alla här har förtjänat sin plats och det kräver respekt.

Följ klassen

För en gångs skull sänds finalen på flera sätt. Via SVT, via FEI-tv med kunniga expertkommentatorer. Det är bara att välja och föredrar man att läsa live-uppdaterar vi här på Ridenews. Häng med! Game on!

Startlista

Världscup-küren sänds i STV1 med start 15:45

Länk till SVT Play

Se Grand Prix-kvalet på SVT Play

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

Isabell Werth: ”Weihegold älskar Scandinavium”

Seger till Die Queen – Sverige på topp-10

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.