Sönke Rothenberger och Cosmo vid VM i Tryon 2018. Foto Kim C Lundin

Förbundet kräver intyg av Sönke Rothenberger

Familjen Rothenberger har stämt veterinären som felbehandlat Sönkes topphäst Cosmo – nu svarar tyska ridsportförbundet på hur det påverkar uttagningen till mästerskap och hur man ser på frågan.

Imorse kunde Ridenews rapportera om stämningsansökan gällande felbehandling av Sönke Rothenbergers topphäst Cosmo, där familjen stämmer veterinären på drygt 80 miljoner för felbehandling.

Läs mer här:
Rothenbergers stämmer veterinären på 80 miljoner > > >

Nu kommenterar det tyska ridsportförbundet frågan i en intervju i sin nyhetskanal FN-Aktuell.

Dr Dennis Peiler, som leder den tyska olympiska ridsportkommittén (DOKR) intervjuas om innehållet i den artikel om fallet som publicerades på den amerikanska nyhetssajten dressagenews.com igår.

På frågan om Cosmos hälsotillstånd spelar roll i uttagningen till EM svarar Peiler att man bara tar med hästar som man är övertygade om kan tävla framgångsrikt. De ska ha bevisat att de är konkurrenskraftiga och det har Cosmo gjort med sina resultat i Hagen och Aachen i år där han presterat över eller nästan 80 procent.

Han får också frågan om det stämmer att Sönke inte har informerat förbundet om Cosmos hälsoproblem. Där svarar Peiler att det finns frågor när det gäller Sönkes öppenhet gentemot förbundet. Man har granskat dokument, intervjuat Sönke och hästägarna och inhämtat expertutlåtande från landslagsveterinären. Peiler poängterar att förbundet inte är inblandade i stämningen och att den inte spelar någon roll i uttagningen till EM.

Inte heller den verkställande kommittén som sköter uttagningen har några invändningar mot att nominera ekipaget på grund av processen. Men man har låtit Sönke underteckna en skriftlig intygan om öppenhet i hanteringen av hästen fram till OS i Tokyo.

Det tyska laget för EM i Rotterdam kommer att nomineras och meddelas senast fredag ​​den 2 augusti.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.