os tokyo 2021

Förbundskaptenerna inför OS: ”Vi pratar inte medaljer”

Två försiktiga förbundskaptener i dressyr och fälttävlan ville inte säga något om Sveriges medaljchanser, när OS-lagen i dressyr och fälttävlan presenterades.

Självklart vill man veta vad förbundskaptenerna har för förväntningar på OS när det gäller medaljer, men de släpper inte ifrån sig några medaljspekulationer.

– Vi pratar inte medaljer, ryttarna rider, domarna dömer, säger dressyrens förbundskapten Bo Jenå.

– Vi har några lag framför oss som på papperet är bättre, men vi vet att vi kan hålla ihop laget väldigt bra och om vi gör det en gång till tror jag att vi kan komma väldigt långt, säger Fredrik Bergendorff.

Reserverna viktiga

Med endast tre ryttare i laget, ny regel för detta OS, blir reserverna än mer betydelsefulla.
Fälttävlanslaget har en minsta sagt tung reserv i OS-silvermedaljören från 2012, Sara Algotsson Ostholt. Förbundskaptenen får frågan om hur troligt det är att hon verkligen bara blir reserv.

– Det är svårt att säga vad som händer när vi åker in i karantän, flyger till Tokyo och tränar en vecka på plats. Jag har aldrig åkt så långt med ett lag. Om hon inte behöver rida så är det bra för det betyder att allt är okej, men om hon rider så vet jag att det nästan inte gör någon skillnad. Hon har en häst som är lite mindre erfaren än de andra tre, säger Fredrik.

Sara Algotsson Ostholt förlorade sin bästa häst i en lastbilsbrand 2019 och har fått starta om med nya förmågor.

Nu har Bo Jenå en reserv som varit femma i OS (Jeanna Högbergs Lorenzo som gick OS i Rio 2016 med Severo Jurado Lopez), det var inte frestande att ta in den i laget?

– Det är bara hästen som varit med i OS, inte med samma ryttare. Vi har resonerat kring detta med både hästägare och ryttare.

Men ryttaren har ändå ridit VM?

– Ja, Jeanna presterar alltid bra inne på banan, säger Bo diplomatiskt.

Blir extra spännande

Våra förbundskaptener ser inte att de nya reglerna med tre ryttare ska vara mer till nackdel för Sverige än för några andra nationer.

– Det blir extra spännande, för även de starka nationerna som till exempel Tyskland tycker inte att det här är bra. Även om en ryttare har en dålig dag så har de haft en backup, nu kan ett misstag eller en häst som inte är i full form göra dem mer sårbara, säger Bo Jenå.

I fälttävlan kan reserven tas in mitt i tävlingen, något som är unikt för OS.

– Så som OS-reglerna fungerar, annorlunda för andra tävlingar, är att om en häst inte kan fortsätta efter dressyren eller hoppningen kommer reserven in så att man kan fullfölja med fullt lag, berättar Fredrik Bergendorff.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.