Weihegold och Isabell Werth hemma i stallet i Rheinberg och i Aachen samt Sönke Rothenberger och Cosmo i Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Fördel Weihegold och Werth, ohotad ledning

Den tyska landslagsledningen krävde en start av EM-medaljören Sönke Rothenberger och hans Cosmo. I Donauschingen mötte de Isabell Werth och Weihegold igen.

De tre tyska landslagsryttarna Isabell Werth, Sönke Rothenberger och Jessica von Bredow-Werndl är nominerade till VM i Tryon med för Werths del tre hästar och Von Bredow-Werndl har två med på listan. För att Monica Theodorescu, Klaus Roeser och Johnny Hilberath ska göra sitt slutliga val ville de se världsettan Weihegold igen och Cosmo som inte tävlat sedan tyska mästerskapen i Balve i början på juni. De fick stryka sig från Aachen på grund av sjukdom.

Sönke Rothenberger och Cosmo tog två individuella medaljer och lag-guld på EM i Göteborg 2017. Många menade då att det var en tidsfråga innan ekipaget skulle gå om och förbi Werth och Weihegold. Så har det inte riktigt blivit då Cosmo inte tävlades förrän i Hagen i april. Där inledde de med en svag Grand Prix och segrade i Specialen före Werth och Emilio på urstarka 82,255 procent. De tog hem tyska mästerskapen i tre raka segrar och slog där Werth och Weihegold, nyss igångsatt efter årets embryotransfer.

Isabell Werth och Weihegold satte ett snudd på perfekt genrep med 82,652 procent i en ritt där den ökade traven och galoppsaxen genomfördes på treans växel och belönades därefter, lågt. Allt annat var i utmärkt form och övergångarna mellan piaff och passage i sista linjen belönades med 9,5 eller 10. Jessica von Bredow-Werndl med sin eleganta Zaire-E gjorde ett program i nivå med deras bästa, 76,413 procent. Istället blev utropstecknet Sönke och Cosmo, miljöpåverkad och störd i skolorna i både trav och galopp, med delvis höga poäng för en ritt långtifrån deras vanliga precision med ovanligt aktiva synliga tygeltag. Efter halten skakade Sönke på huvudet och ryckte på axlarna som om : Vad skulle jag göra?

Söndag klockan 10 går Specialen och där behöver Sönke och Cosmo med största sannolikhet visa sina stora inneboende kvalitéer.

Sönke Rothenberger och Cosmo i Aachen 2017. Foto: Kim C Lundin

Det är hård konkurrens om lagplatserna. En plats är vigd åt världsettan Isabell Werth som tar sin Bella Rose om hon får välja. Sedan står det mera öppet om de tre platserna och reservplatsen mellan de två EM-deltagarna Dorothée Schneider / Sammy Davis Jr och Helen Langehanenberg nygift och i suverän comeback med Damsey FRH i Aachen, Jessica von Bredow-Werndl och Sönke Rothenberger.

Isabell Werth och Weihegolds ritt.

Resultat klass
Start- och resultatlistor

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.