Jan Brink

Grattis Jan Brink 60 – vi firar med stor intervju i repris!

Dressyrnestorn Jan Brink fyller idag 60 år och vi firar honom genom att återpublicera den här intervjun som publicerades i tidningen Kentaur:

 

Jan Brink  – Huvudjägaren

Han säger att han håller på med headhunting. Han söker unga talanger, gärna riktigt unga. Jan Brink spelar en viktig roll i det svenska dressyrundret, både som tränare och mentor, men också som förebild, med åtta världscupfinaler och flera mästerskapsmedaljer under bältet.

Jan Brink framhåller att dressyren är en sport där man kan hålla på länge och utvecklas positivt långt upp i åldrarna, men själv söker han de riktigt unga.

– Jag håller på med headhunting. Jag älskar att hitta det här embryot, den här oslipade diamanten. Det mest spännande är när man hittar ryttare som kanske är tretton, fjorton år gamla – Marina Mattsson var fjorton när hon började rida hos mig. Då kan man forma dem på ett annat sätt.

Jan Brink firar 60-årsdagen med dottern Angelinas ponny. Foto Kim C Lundin

Men han vill inte framstå som en ­åldersfascist.
– Jag jobbar ju även med Knytkalaset och Plantskolan (Knytkalaset = elitsatsning snäppet under landslagstoppen, Plantskolan = dito för något yngre/Reds anm.). Jag har absolut ingenting emot ryttare som har några år på nacken, skrattar Jan.

Under sina tjugo år i landslaget red Jan Brink tre OS, åtta världscupfinaler, vann ett VM-brons och fem EM-medaljer.

Jan växte upp i en vanlig familj utan hästar och inledde sin ryttarkarriär på ridskola. Först var det hoppning som gällde, men sedan tog dressyren över.

Han startade sin framgångsrika verksamhet Tullstorp Dressage Stable tillsammans med gårdens ägare, Bruno och Britt Albinsson. Paret hade hört talas om en driftig och duktig ung hästutbildare som redan efter grundskolan fått arbete på Flyinge och bjöd honom på middag.
– De betalade för stall och foder, jag letade upp hästar, utbildade och sålde dem. Vinsten delade vi på.

Men kort efter att de dragit igång projektet åkte Jan ner till Tyskland för att utbilda sig och arbeta hos George Theodorescu. När han kom tillbaka var han redo att satsa för fullt och verksamheten tog fart.

Det är nu länge sedan Jan köpte ut paret Albinsson och Bruno lever inte idag. Men Tullstorp är en blomstrande verksamhet där bara hingstarna omsätter miljoner. Dessutom köper och säljer Jan hästar, ofta till USA eller andra delar av världen. På Tullstorp tränar han också sina talanger.
Han är sparsmakad med hur han sprider sina gracer.
– Jag jobbar med sex, sju ryttare, inga kvantiteter.

Nej, det är kvalitet som gäller för Jan Brink och han är känd för att vara en riktig perfektionist.

– Den som är bäst på helheten vinner. Man behöver vara bra på många saker om man ska komma någonstans här i världen. Jag jobbar med hela människan – även det mentala, att man psykiskt ska klara av motgång såväl som framgång. Och att man fysiskt ska klara av det, ha bra kondition. Men det allra viktigaste, den sista faktorn, det som avgör allting, är drive. Att man har viljan, att man inte ger sig och är lite envis.

– Många säger till mig: ”Gör du det inte för enkelt för de här ungdomarna? Du ordnar hästar, är alltid med dem på tävling…” Men nej, säger jag. För om de inte har den här fjärde faktorn, om de inte har driven, då är de borta. Är du inte beredd att själv få lite blodsmak i munnen för att nå resultat, då är du inte i mitt gäng längre. Jag ställer väldigt höga krav på mina elever.

– Ingen har blivit bäst i världen genom att vara lat. •••

Jan Brink

Ålder 60 år.
Familj Hustrun Catharina, som är advokat, sonen Oliver och dottern Angelina, som debuterade med en ”kür” som femåring.
Bor På egna anläggningen Tullstorp Dressage Stable i Hässleholm.
Meriter i urval VM-brons i lag, fem EM-medaljer varav två individuella, sju SM-guld, tre OS och åtta världscupfinaler.

Jan Brinks mönsteranläggning Tullstorp i Skåne innehåller 40 000 kvadratmeter trimmad gräsmark, 10 000 kvadratmeter ridbana, 6 kilometer naturbana och totalt 53 hektar. Här finns 36 boxar, 2 ridhus, 8 – 10 hingstar och 6 anställda. Anläggningen omsätter 17 – 25 miljoner per år.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.