Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

Guldkornen från Patrik Kittels clinic i Holland: ”Ha kontroll utan för mycket tryck”

Skritta ofta, låt hästen slappna av och ha kontroll utan för mycket tryck. Det var en mjuk linje i Patrik Kittels clinic i holländska Utrecht. Här är några av höjdpunkterna!

Nyligen höll Patrik Kittel en bejublad clinic i Utrecht, Holland. Ryttarna som deltog var stjärnor som Emmelie Scholtens och Diederik van Silfhout. Patrik kom med tips för ryttare från Lätt B till och med Grand Prix-nivå visade också själv några övningar med RS2 Cupido som han lånade av Robin van Lierop.

Några av visdomarna från Patrik:

– Den som vill kan rida Grand Prix. Jag vet, för om jag kan göra det, då kan alla göra det. Jag hade inga pengar och ingen talang, men jag ville bli bättre.

– Tänk efter om du verkligen behöver hjälpmedel som spö och sporrar. Om inte, använd det inte.

– Hästen måste känna sig hemma på ridbanan, så jag låter den slappna av först. Jag bryr mig inte alls hur hästen går och hur ryttaren sitter, så länge som hästen slappnar av. Låt hästen länga halsen och hitta sin balans.

– Du vill ha kontroll utan för mycket tryck. Om du sätter för mycket press och har för dålig balans skapar du spänningar.

– Jag skrittar ofta för att låta hästen slappna av. Jag skrittar gärna över diagonalen och låter hästen sträcka ut halsen. Längningen kommer ju oftast på diagonalen i programmen.

– Med en fyra- eller femåring rider jag ofta fyrkantiga ”volter” och lägger arbetspiruetter i hörnen.

– Med en långsammare häst undviker jag att lägga på skänkel och med en genomsnittshäst har jag mer skänkel.

– Ignorera det som blir fel och belöna det som hästen gör rätt. Prata med din häst. Om det blir fel, ta det lugnt och börja om, försök på nytt utan åthävor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.