Baji Koens vackra arena, i förgrunden besiktningens löparfålla. Foto: KimC.nu by Ateni AB

[OS i Tokyo] Hästbesiktningen klar – dressyress på rad

OS i Tokyo har börjat på allvar – dressyrhästarna har granskats och imorgon börjar dressyren.

På den stora arenan Baji Koen allmänt kallad Equestrian Park i mediacentret dallrade hettan redan innan någon börjat visa sin häst. Solsken, hög luftfuktighet och snudd på bakugnsvärmen gör det enkelt att förstå att de flesta tävlingar sker på kvällstid med några få viktiga undantag.

Ground Jury med de sju domarna var på plats tillsammans med ansvarig veterinär. Hästarna visas nationsvis i bokstavsordning. Bland de första ut var det danska laget, fyra unga ryttare som mycket väl kan ta medalj. Cathrine Dufour var först ut och de danska lagkläderna var snygga och enhetliga, röd halvkort klänning med matchande munskydd med vitt kors på. De fyra laghästarna Bohemian, Buffranco, Heilines Danciera och Blue Hors Zack glänste alla ikapp i solskenet.

Tyskland har ett damlag i år med två glödheta kandidater till de ädlare individuella medaljerna i form av Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl. Även deras hästar klarade enkelt besiktningen även om Bella Rose har ett rörelsemönster som får många att höja på ögonbrynen.

Storbritannien är på medaljjakt med nya hästar och ett alltigenom förnyat team. Deras teamklädsel med träningsoveraller kändes illa vald sett till väderleken. Den lille Gio var först ut men ger bredvid Charlotte Dujardin inte samma petite intryck.

Sverige är sedan igår reducerat till tre ryttare, precis som i Rio fick den resande reserven ryck in, i Tokyo Antonia Ramel. Besiktning av alla tre hästarna gick som en dans. Antonia och Juliette Ramel visade sina hästar själva medan Therese Nilshagen fick assistans av sin hästskötare Sebastian Ulrich. Och de svenska lagkläderna då? Väldigt blekt blå topp och mörkblå byxor, garanterat funktionellt men inte så designat.

BROTHER DE JEU och Antonia Ramel Photo: KimC.nu by Ateni AB

Frankrike fick en häst till holding box som sedan ströks helt. Portugals gråa hingst sattes i holding box och skall ombesiktigas i morgon.

Nu är allt riggat och klart för Grand Prix del 1 imorgon lördag med start svensk tid kl 10.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.