Patrik Kittel och Delaunay

Hattuppropet kom för sent – deadline var 1 mars

1 januari 2021 blir det obligatoriskt att bära hjälm även i den internationella Grand Prixdressyren. Det väckte protester från dressyreliten och 151 världsryttare skrev under ett upprop för att få behålla den traditionella hatten.

Det finns ingen återvändo – deadline för att protestera mot den nya hjälmregeln även i internationell Grand Prix passerades 1 mars. Uppropet som skrevs under av 151 världsryttare som ville behålla möjligheten att rida i den traditionella hatten kommer därför inte att göra någon skillnad.

Ryttarna krävde att FEI:s generalförsamling skulle stoppa regeländringen vid sitt möte i generalförsamlingen den 23 november och tillåta att man fortsatt får använda hatten i fyr- och femstjärniga tävlingar och mästerskap.

FEI har meddelat genom en talesperson:
” Uppropet med ryttarnas önskan om att lägga frågan till agendan vid nästa månads möte i generalförsamlingen skickades till FEI från ordföranden för dressyrryttarnas internationella klubb Kyra Kyrklund förra veckan. Men FEI fick inte ta emot en förfrågan om regeländring under remissperioden, varken från IDRC (ryttarna) eller några nationella ridsportförbund och frågan har därför inte tagits upp i agendan för omröstning.

1 mars var deadline och efter det kan ingenting läggas till.

Två ryttare har en plats i FEI:s dressyrkommitté, Beatriz Ferrer-Salat som ryttarrepresentant och Patrik Kittel som representant för tävlingsarrangörer. Nyhetssajten Eurodressage frågade Patrik Kittel varför de inte reagerat tidigare.
– De flesta av ryttarna var inte informerade om det här och jag tror att det kom som en stor överraskning för alla, sa han då.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.