Toto Jr

Historia skrivs: Edward vinner mästerskapet med rekordküren – nu på Totilas son

För tio år sedan red Edward Gal küren med legendariske Totilas, på rekordprocent och med en hel jublande hästvärld i ryggen som förundrades av det fantastiska ekipaget.
Då trodde han aldrig att han skulle rida küren igen – men nu har det hänt. Med Totilas son, Toto Jr. Och på 86.150 procent i hästens tredje start på den här nivån.
”Han är så lik honom, så smart och kelig och han ser verkligen ut som honom.”

” Så mycket känslor redan när jag red in på arenan”, skriver Edward Gal i ett inlägg i sociala medier där han berättar om helgens kür med 9-årige Glock’s Toto Jr (Totilas – Desperados),  superfenomenet Totilas son, som nu seglat upp som hans nya stora dressyrstjärna.

” Det är tio år sedan jag red den här küren, som komponerats av Joost Peters, med Totilas i Kentucky. Och jag trodde aldrig att jag skulle få rida den igen.
Idag satt jag på hans son och det var otroligt. Jag kände tårarna komma och var helt överväldigad när ni gav oss stående ovationer”, skriver Edward.

Vann holländska mästerskapet

I helgen tog han med Toto Jr sin elfte holländska mästerskapstitel. Tillsammans vann de först Grand Prix Special och sedan küren som de red till Totilas musik och koreografi. Då de red mot den avslutande halten stod hela publiken upp i stående ovationer för ekipaget. När poängen 86.150 procent kom upp på resultattavlan stod det klart att Edward inte bara vunnit sitt elfte mästerskap utan också en ny världsstjärna.

– Redan när Toto Jr var tre år gammal visste jag att om det fanns en enda häst som skulle kunna genomföra Totilas kür, så skulle det vara han”, sa Edward efter segerna.

– Jag har väntat i sju år på den här stunden. Idag var det också för exakt tio år sedan som jag blev världsmästare med Totilas i Kentucky.

– Idag vågar jag säga att jag har en känsla av att Glocks Toto Jr kan bli ännu bättre än sin far. Det var bara hans tredje start på den här nivån och det säger något om hans kvalitet. Jag känner att han var ännu bättre idag än igår. Det är väldigt lovande för framtiden att veta att han kan växa i en tävling.

– Jag känner mycket av vad jag kände med hans far. Det gör den här titeln speciell för mig.

Silvret gick till Edwards partner Hans Peter Minderhoud med Glocks Dream Boy N.O.P. ”Story of my life”, sa han på presskonferensen om sin andraplats. Bronset gick till Emmelie Scholtens med Desperado N.O.P.

Smart och kelig som pappa

Edward tackar i sitt inlägg på Facebook sina sponsorer och den trygghet det ger att ha hästägare som inte planerar att sälja sina hästar vidare.

” Jag är så tacksam för att de litade på oss när vi gav dem rådet att köpa Toto. Vi var övertygade om honom. Vi såg den blivande mästaren och idag har han visat sin fantastiska talang.”

Edward tycker att Toto Jr är så lik sin pappa Totilas.
”Han har nästan samma beteende – så smart och kelig och han ser verkligen ut som honom.”

Edward Gal och Toto Jr gjorde i somras sin första Grand Prix på nästan 80 procent. Vid en nationell tävling i Schijndel fick de 79,43 procent för sin ritt.

Här kan du se filmen från debuten i somras > > >

”There were so many #emotions 💗
already when I entered the arena.

It is 10 years ago that I rode this freestyle -…

Publicerat av Glock Horse Performance Center Söndag 20 september 2020

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.