Isabell Werth, Tyskland, en av de starkaste förespråkarna för att behålla hatten. Foto FEI/Eric Knoll

Isabell Werth: ”Naturen har något viktigt att berätta”

Isabell Werth tar coronapausen med ro och säger: ”För första gången på 30 år kan man se Himalaya på långt håll. Nu får vi lugna oss och se att ett liv är möjligt utan flygplan, utan bilar, utan en massa business. Livet går vidare, med viruset, utan virus…

Idag delar FEI ett stort porträtt, skrivet av Louise Parkes, av ”Die Queen” Isabell Werth, överlägsen dressyrdrottning, från tid till annan både etta, tvåa och trea på världsrankingen och den ryttare i världen som vunnit flest medaljer i mästerskap.

– Jag försöker få ut det goda ur allt det här, säger Isabell till FEI. Jag har mer tid att koncentrera mig på mina unga hästar, mer tid för familjen, för alla hästarna, för hela stallen och speciellt nu på våren när det finns mycket att göra.

Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth – Bella Rose vid EM i Rotterdam 2019. Foto FEI / Liz Gregg

Isabell berätta att de bor tre generationer på hennes gård och att de försöker hålla sig åtskilda från hennes föräldrar för att skydda dem från coronaviruset. Det varit lite svårt för hennes tioårige son Frederik, men han börjar vänja sig.

Ponnytokig tjej

I intervjun berättar Isabell att hon var en ponnytokig tjej som läste hästböcker och drömde om att bli som böckernas hjältinna. När hon blev äldre och började ta sin ridning mer på allvar såg hon upp till de stora namnen i Tyskland, Reiner Klimke och nyligen bortgångna Margot Otto-Crepin. OS-guldmedaljören Nicole Uphoff fanns i hennes stall och Isabell tränade för Dr Schulten-Baumer.
– Det var tiden för Christine Stuckelberger och Anne-Grethe Jensen – så många fantastiska ryttare, säger Isabell.
Hon beskriver den världsberömda tränaren Dr Schulten-Baumer, även kallad ”Der Doktor”, som den som påverkat henne mest:
– Han lärde mig hur man bygger upp en häst och om management. Han tänkte alltid på framtiden och hur jag skulle hantera oförutsedda situationer och vara väl förberedd för det som hände längre fram i min karriär.
Den andra som haft störst påverkan är Madeleine Winter-Schulze som är Isabells, Ludger Beerbaums och flera andra tyska ryttares sponsor och hästägare.
(Isabell har dock varit nära att ha ihjäl henne…! Vid en tävling i slutet av 2019 backade hennes och Madeleines häst Quintus på den 78-åriga damen så att hon fick ett svårt benbrott.)

Om hur det är att idag själv vara andras idol säger hon:
– Jag tänker inte på det. Det är härligt när barn kommer och ställer frågor till mig, det berör mig, men jag tänker inte på varför de gör det!

Isabell Werth - Bella Rose
VM i Tryon 2018. Isabell Werth – Bella Rose. Foto FEI/MARTIN DOKOUPIL

Isabell berättar i intervjun också om sitt team. Familjen och hennes livskamrat Wolfgang Urban, vars erfarenhet från affärslivet är till stor hjälp och personalen. I stallet är det framförallt hennes hästskötare Steffi Weigard som står henne nära.
– Hon har ett väldigt bra öga och känsla. Personalen i stallet, mina ryttare och Mary (Isabells högra hand). Jag har arbetat med de flesta av dem i tio år och det är ett nära partnerskap.

Hon säger också att det enda som är svårt med hästbusinessen är att det ibland är svårt att ha att göra med människor!
– Du måste lära dig att inte alltid säga det du vill och veta när du ska vara tyst. Ibland är det svårt för mig och ibland klarar jag det inte, men jag har lärt mig att bli bättre! säger Isabell och skrattar.
Hästarna däremot, älskar hon att var mitt ibland. Arbeta med dem, sitta på dem och vara i sin egen värld.

Pratade med hästarna om världscupen

Hon berättar om sina hästar:
Gigolo, Satchmo och nu Bella Rose har varit de viktigaste hästarna i mitt liv. För tillfället har jag Weihegold och naturligtvis älskar jag henne och vi har stor framgång tillsammans, men det är något annat med Satchmo till exempel.
– Idag var han i hagen när jag red tillbaka från galoppbanan med Weihegold. Jag pratade med henne om att vi skulle ha ridit küren i Las Vegas idag (i världscupfinalen som ställdes in pga pandemin) när Satchmo gick upp bredvid oss för att berätta att han var där med mig för elva år sedan (då ekipaget kom tvåa i världscupfinalen).

– Att de honom beta med lilla ponnyn Kelly, komma förbi för en pratstund och sedan gå tillbaka och äta mer gräs utan ett bekymmer i världen och känna Weihe i passage under mig för att hon är så alert och så ivrig, det är speciellt för mig personligen. Hon älskar ännu sporten och han är lycklig i sin pensionering.

Alla har pensionerats på gården

Alla Isabells topphästar har pensionerats på gården. Satchmo är äldst, snart 26 år. Fabienne, Anthony och Gigolo var här tills de var 25, 26 och 29 år.
– Att behålla dem till den dagen de dog, det var och är viktigt för mig. De var mycket mer än bara framgångsrika Grand Prixhästar. De flesta av dem fick tio år i hagen efter tio år i toppsporten.

Isabell berättar att hon också har sin ”dopinghäst” Whisper i hagen med de andra. Isabell blev avstängd 2009 när han testades positivt för en förbjuden substans. Idag är han 21.

Önskar att hon fått rida Totilas och Valegro

Isabell får frågan om det finns andra hästar som hon önskat att hon fått rida.
– Margit Otto-Crepins Corlandus. Han var en enastående häst och Totilas – det hade varit fantastiskt att få känna hur han var att rida. Och naturligtvis Valegro och Mistral Hojris. De var alla fantastiska.
Hon får också frågan vilken som är den bästa häst hon ridit.
– Bella Rose! Hon är den bästa jag haft någonsin, de som kan göra allt och du känner alltid att ännu mer är möjligt.

Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth och Bella Rose vid EM i Rotterdam 2019. Foto FEI/Kim C Lundin

Vad skulle hästarna säga om dig, ifall de pratade om dig i stallet?
– Johnny (Don Johnson) är lite som min son, han skulle säga ”låt henne säga vad jag ska göra, men jag gör ändå vad jag vill!” Men när allt kommer omkring är vi ett team. Han är en skämtare, men vi älskar varandra.

Emilio skulle alltid var mer som en liten pojke, lite mindre självsäker, men försöker göra sitt bästa. Weihe säger alltid ”Ok säg vad jag ska göra så gör jag det”. Det finns ingen häst som hon. Hon kan vara så lugn men hon kan växla om från ett snällt sto till en vass tävlingshäst på ett ögonblick.
– Bella är stolt, en riktig dam. Hon vet hur bra hon är och hur mycket jag älskar henne. Det enda är att hon alltid vill göra mer. Hon kan säga ”Varför låter hon mig inte springa som jag vill, jag kan gå så mycket snabbare!” Du tar ut henne på en liten galopp och hon vill dra iväg i fyrsprång!

”Jorden tar tillbaka litegrann ifrån oss”

Isabell berättar att det är Dr Schulten-Baumer som har lärt henne att hantera sina känslor.
”Du kan hitta många bilder av mig när jag gråter efter en framång, men jag är säker på att du inte kan hitta några där jag gråter av besvikelse. Det beror inte på att jag blivit äldre. Jag har varit sådan sedan jag var 20 år.”

– Jag tycker det är en svår tid men jag är säker på att vi tar oss igenom det och att det inte kommer att vara så stor katastrof som en del människor tycker nu. Men det vidgar gapet, även i vår lilla hästvärld, mellan de rika och de som inte är så välbärgade. Jag tror att många kommer att förlora på det här och det lägger ett större ansvar på de som är i förarsätet.

– Kanske kommer vi tillbaka till någon form av tävlande i september eller oktober, men det beror på hur snabbt man kan hitta ett vaccin. Det är ett väldigt smittsamt virus och det gör många rädda. Jag hoppas att vi ska se ljuset i slutet av tunneln i slutet av året.

– För första gången på 30 år kan man se Himalaya på långt håll. Det verkar som om jorden tar tillbaka litegrann ifrån oss, naturen har något viktigt att berätta. Nu får vi lugna oss och se att ett liv är möjligt utan flygplan, utan bilar, utan en massa business. Livet går vidare, med viruset, utan viruset – det är bara en fråga om hur vi hanterar det.

För Isabells egen del var det inställda OS i Tokyo 2020 otur. Hästarna var i toppform men nu får hon ställa om och förbereda för 2021. Alla hennes tre topphästar kommer att vara starka även nästa år. Hon förstår att för ryttare som ville avsluta sin karriär 2020 var det ett enormt bakslag.
– Jag håller fast vid min dröm om att ta Bella till OS men vi har alla lärt oss något viktigt de senaste månaderna. Vi har alla hopp och drömmar men ingenting är viktigare än vår hälsa.

Isabell Werth - Bella Rose
VM i Tryon 2018. Isabell Werth – Bella Rose. Foto FEI/MARTIN DOKOUPIL

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.