Dressyrens förbundskapten Bo Jenå Foto: Kim C Lundin

Jenå välkomnar bettlös provperiod

I dag är det inte tillåtet att tävla bettlöst i dressyr på högre nivå. Den som vill rida bettlöst får därmed söka sig till klubbtävlingar eller pay-and-rides – i den mån arrangören tillåter. Men reglementet är på väg att ändras.

Det nya tävlingsreglementet är inte släppt offentligt men redan nu ryktas om en förändring i reglerna och en öppning för bettlösa dressyrryttare. Hur och i vilken omfattning reglementet ändras är ännu inte offentliggjort. Det förslag som dressyrkommitteen lagt till tävlingssektionen är inte heller offentligt. Klart är dock att dressyrkommittén öppnat för att det ska vara tillåtet att rida dressyr bettlöst – under kontrollerade former.

Förbundskapten Bo Jenå välkomnar en testperiod för bettlös dressyr. 

– För mig är bettlöst ett alternativ för hästar som inte kan ha bett i munnen, säger Bo Jenå.

För närvarande gör tävlingsreglementet gällande att en häst inte få ledas på tävlingsplats utan att vara betslad. Bo Jenå är positiv till en prövoperiod men ser samtidigt att det nya reglementet måste vara tydligt och utan risk för tolkningstvister.

– När man ska leda hästen mellan stall och tävlingsplats, måste den ha bett då? Eller får man leda bettlöst? säger Bo Jenå och pekar på risker i att hantera hästen utan bett.

– Jag är tveksam att alla kan klara av att hålla sin häst på en tävlingsplats utan bett. Det samma gäller om det händer något under tävlingen, säger förbundskaptenen och pekar på säkerhetsrisken om en häst kommer lös under tävling eller hantering.

Bo Jenå ser samtidigt möjligheter att släppa fram ekipage som i dag inte kan tävla på grund av att hästen inte kan ha bett.

– Jag tycker man kan utveckla detta. Man kan låta det vara ett försöksår och se hur det faller ut, säger Bo Jenå.

Enligt Svenska Ridsportförbundet är förhoppningen att offentliggöra nya TR lagom till Sweden International Horse Show i Friends Arena den 29 november till den 2 december.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.