Foto Fredrik Jonsving

Johanna Due-Bojes SWB-stjärna skadad – karriären över

Johanna Due-Bojes gamla stjärna Don Corleone har skadat sig och kommer nu att pensioneras. Han lekte lite för vilt och drog på sig en senskada som gör att hans tid som ridhäst nu är över.
– Det är inte lätt att ha en hjärna som en fyraåring i en kropp som är 19, skriver Johanna.

Johanna Due-Boje har haft ett fantastiskt år med Mazy Klövenhöj. Men i hennes gamla stjärna Don Corleone är inte bortglömd. Han tävlades fram till 2018 av Johanna själv i Grand Prix och har därefter fått lämna GP och startats av Klara Svanberg internationella young riderklasser.
Nu är dock karriären helt över för ”Donny”, som skadade sig själv när han lekte lite för vilt. En sena är skadad och pensionering väntar.
– Det är inte lätt att ha en hjärna som en fyraåring och en kropp och ben som just blev 19, skriver Johanna Due-Boje själv i sina sociala medier.
– Fram tills idag visste jag inte hur illa det var och för att vara ärlig så var jag rädd att det skulle vara ännu värre. På sätt och vis är jag lättad att han nu ändå kommer att kunna njuta av många år som pensionär bara han läker bra nog.
– Men jag kommer aldrig att få sitta på hans rygg igen. Aldrig få visa upp våra byten med en hand, känna den fantastiska känslan i hans ökade trav, aldrig känna den där studsiga passagen…Men det är själviska känslor, jag vet att Donny kommer att vara lika lycklig i sin hage. Samma hage som han har haft sedan vi köpte honom för 16 år sedan.
Johanna skriver också om deras fantastiska karriär tillsammans, med YR-klasser, U25-klasser, segrar i internationell Grand Prix och att få representera Sverige i Nations Cup.
– Tack för allt Donny, du är mitt livs kärlek!

Johanna hittade Don Corleone hos Rose Mathisen när han var 2,5 år.
– Hingst, världens tjockaste, yvigaste man och med ponnybus i blicken! ”Den måste jag ha!” var min första tanke..!
Johanna var då 14 år och ”det fanns ju inte på kartan” att hon skulle få en unghingst.
Men efter mycket tjat och efter att ha provat många andra hästar fick hon honom. Dock kastrerad. Han var dock trots det en ”riktig bock-kung” och kunde bocka av Johanna flera gånger per ridpass.

– Han var hopplös på att lära sig nya saker, men precis när man tänkte ”Nej nu ger jag upp!” så var det som att poletten trillade ner och han tänkte ”Jahaaa var det detta du menade, varför sa du inte det från början?!”, skriver Johanna.
Eftersom han ibland inte verkade kunna lära sig att ta nästa steg var han till salu i flera omgångar. Men han är inte lätt att rida och det gick inte att hitta någon köpare som klarade av honom.
– Blir man minsta lilla kvar med handen för länge i en förhållning kör han ett av sina paradnummer – sken i trav! skriver Johanna.

– Tack vara detta har jag ju verkligen fått lära mig att inte ge upp på sin häst, och att göra det bästa men kan av den hästen man har. Har man inte hur mycket pengar som helst att köpa en utbildad häst för, då får man helt enkelt slita så gott det går med det man har hemma i stallet!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.