Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj rider i det svenska nationscuplaget i Falsterbo. Arkivbild. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Johanna och Mazy vann finalen i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour

Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj briljerade med fin piaff och passage och vann finalen i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour på 77 procent blankt. Tvåa blev Jennie Larsson och Bonafide på 72.125 procent.
Trea blev Elin Aspnäs och Boukefallos med 72.083 procent.

Ett fantastiskt starkt startfält bäddade för spännande final i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour. Men till sist stod det klart att ett ekipage var överlägset bäst: Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj (f. -08, e. Bocelli -National Zenith xx) segrade med den jämna och fina procenten 77,000.

Johanna DueBojes kür till irländsk folkmusik fick kommentatorerna Kristian von Krusenstierna och Liane Wachtmeister att bli lyriska.
– Luta er tillbaka och titta nu, för det är så här man gör piaff-passage. Har ni någon hoppryttare i rummer bredvid ropa in dem, de måste se det här, sade Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare.
– Ja, det kommer att bli bra, bara det inte kokar över, sade Liane Wachtmeister.

Efter ritten var Johanna DueBoje nöjd.
– Det var lite skakigt igår, så det här känns bra, vi gjorde nog vårt bästa. I går gjorde vi av med lite onödig energi. Men ibland glömmer jag att det bara var förra året hon gick Grand Prix för unga hästar. Tids nog kommer det att vara topp, sade Johanna DueBoje.
Hon berättade att Klara Svanberg, som jobbar i stallet, brukar göra det lite extra fint i Mazys box efter en seger. Och det brukar bli choklad till Johanna DueBoje, som nu har 100 000 kronor att fira – så stor är segerchecken.
– Ja, jag har aldrig sett så mycket pengar! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem, träna för en del och spara en del, en vacker dag kanske man ska köpa någonstans att bo. Och så får jag och Klaragå på lite halvfart i morgon.

Tvåa i tävlingen kom Jennie Larsson och Bonafide (f. -06 e. Universeel – Kennedy). Ekipaget red hem 72,125 procent.
– Jag är sjukt glad över min lilla häst och sjukt arg över mina missar. Jag kunde rädda tvårona men missade i ettorna och sedan smällde det till i högtalaren precis när vi skulle gå från skritt till passage. Det blev som en volt i tölt med tungan ute, säger Jennie Larsson.

Hon har haft hästen, som nu är 14 år, sedan i december 2019.
– Jag köpte honom i princip osedd, och tänkte att han skulle bli en läromästare. Men sedan har han visat sig vara fantastiskt ridbar och han är inte i närheten av vad han kan bli. Det är lite sorgligt.
Sorgen förklarar Jennie Larsson handlar om att det ofta gäller att sälja en fin häst innan den blir för gammal.
– Det är väl mest för att ha råd att köpa en ny yngre förmåga, det är väl så de flesta ryttare tänker. Men han är en väldigt sund häst så han kan hålla länge i sporten. Jag hoppas på ett par år till med honom för att visa vad han går för, eftersom han blir bättre för varje pass.

På tredjeplats återfinns Elin Aspnäs och Boukefallos (f. -06, e. Aachen – Krack) – som gick in som första startande av tolv ryttare.
– Det var en lång väntan när man gått ut först, så det känns jättebra när resultatet kom. Man hoppas att det ska hålla men det är alltid lite nervigt när de sista går in. I vanliga fall brukar jag ha lite koll på poängen men i dag tappade jag det, jag kunde inte se vad de sista ryttarna skulle få. Det hade varit snöpligt att bli fyra, säger Elin Aspnäs.

Det var andra gången hon red küren som hon fått låna av Sanna Nilsson och Lennox.
– Två gånger är dubbelt så många som en så det kändes lite säkrare. Jag hade dyrbara fel i går så planen i dag var att hålla det utan fel.
Checken som Elin Aspnäs får i tredjepris kommer väl till pass.
– Det är härligt när det är lite plus när man kommer hem från tävling, det är vi inte bortskämda med.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.