Juan Matute Guimon

Juan Matute Guimon har fått komma upp ur sjukhussängen

Den 22-åriga dressyrryttaren Juan Matute Guimon som drabbades av en hjärnblödning och legat nedsövd har nu kopplats loss från respiratorn.

På söndagen hade spanska dressyrryttaren Juan Matute Guimon kopplats loss från respiratorn och fick stiga upp ur sjuksänge och sitta i en stol. Han kände igen familjemedlemmarna som samlades omkring honom och

Han är mycket svag och får ännu inte prata, trots att han gärna ville göra det. Men allt pekar på att han tillfrisknar bra och allt ser mycket lovande ut.

– Vi har just fått de fantastiska nyheterna att Juan Jr nu är vaken, bortkopplad från respiratorn, känner igen alla och till och med satt upp i en stol! skrev amerikanska dressyrryttaren Robert Dover på Facebook.

– Läkarna och sköterskorna var där och är överväldigade av hans framsteg under de senaste 48 timmarna.

Det var den 5 maj som Juan kollapsade efter ett ridpass och flögs med helikopter till sjukhus. Där konstaterades att han fått en hjärnblödning. Efter en omfattande operation på ett specialistsjukhus har han länge legat nedsövd.

Juan har bott i Wellington, Florida med sin pappa i omkring tio år men har de senaste två åren varit i Madrid för att träna och utvecklas i den europeiska dressyrvärlden.
Han är med 14-årige Quantico Spaniens näst högst rankade dressyrryttare och de red i det spanska laget i VM i Tryon där de också kvalade till OS. Med 17-årige Don Diego är Juan trea på rankingen. Vid küren i världscuptävlingarna i Doha i vintras nådde han en av sina största framgångar då han kunde kliva upp bredvid segrande Patrik Kittel på pallen och ta emot tredjepriset.

– Det var troligt att jag skulle ha platsat i laget i år eftersom mina båda hästar Don Diego och Quantico har presterat fullkomligt fantastiskt och vi var glödheta, slog våra personliga rekord flera gånger om under vintersäsongen, har Juan tidigare sagt till dressage-news.com.

Amerikanske dressyrryttaren Robert Dover var först ut att berätta de glada nyheterna:

Juans syster Paula skrev på Instagram stories:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.