Juan Matute Gaimon

Juan Matute Guimon överraskande stark – börjar rehabiliteringen

22-årige Juan Matute Guimon har nu börjat rehabiliteringen efter den svåra hjärnblödningen som gjorde att han svävade mellan liv och död.

På måndagen fick Juan Matute Guimon flytta ut från intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Madrid där han har vårdats. Dit fördes den 22-åriga spanska dressyrryttaren efter den livshotande hjärnblödningen som gjorde att han kollapsade efter ett ridpass för sex veckor sedan.
Juans pappa säger till dressage-world.com:
– Det har skett en stor förbättring av styrkereaktionerna i Juans kropp de senaste 48 timmarna. Hjärnans återhämtning har varit ofattbar på så kort tid efter den här formen av avancerad kirurgi.

Fått mycket stöd

Läkare och fysioterapeuter på sjukhuset utvärderar nu Juans status för att se hur han ska rehabiliteras. Till sin hjälp har det experter från ett företag som är specialiserat på denna form av rehabilitering.
– Det är otroligt hur många människor, från läkare till företag runt om i världen, som har erbjudit Juan allt möjligt tekniskt stöd för att han ska komma tillbaka till full hälsa så snart som möjligt.
Spanska olympiska kommittén och ridsportförbundet har följt Juans sjukdom och erbjudit allt tänkbart stöd och hjälp för att Juan ska komma tillbaka till sporten så snart som möjligt.
– Hela hästvärlden har med alla sina böner och sin positiva energi hjälpt oss att känna tillit till att vi ska vinna den här kampen.

Kollapsade efter ett ridpass

Det var den 5 maj som Juan kollapsade efter ett ridpass och flögs med helikopter till sjukhus. Där konstaterades att han fått en hjärnblödning och man upptäckte en medfödd defekt i hjärnan som måste åtgärdas. Efter en omfattande operation på ett specialistsjukhus har han länge legat nedsövd.

Juan har de senaste två åren varit i Madrid för att träna och utvecklas i den europeiska dressyrvärlden.
Han är med 14-årige Quantico Spaniens näst högst rankade dressyrryttare och de red i det spanska laget i VM i Tryon där de också kvalade till OS. Med 17-årige Don Diego är Juan trea på rankingen. Vid küren i världscuptävlingarna i Doha i vintras nådde han en av sina största framgångar då han kunde kliva upp bredvid segrande Patrik Kittel på pallen och ta emot tredjepriset.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.