Från vänster Martin Ågevall, Karin Persson och Mads Hendeliowitz. Foto Roland Thunholm

Karin Persson och Evelina Söderström vinner fjärde kvalet av Lövsta Future Challenge Dressage

Totalt 25 ekipage, 12 unga Grand Prix-hästar och 13 U25-ryttare hade samlats i Flyinge på söndagsmorgonen när det fjärde kvalet av Lövsta Future Challenge gick av stapeln. Bäst för dagen var Karin Persson med Giuliano B och Evelina Söderström med Cilantro. Med dagens segrar plockar de viktiga poäng inför finalen som avgörs under Sweden International Horse Show.

Först ut för dagen var de unga Grand Prix-hästarna. Efter flertalet fina ritter var det till slut ingen som kunde hota Giuliano B och Karin Persson, som red hem 70,78%.  Andraplacerade blev Martin Ågevall och Romeona (36) på 67,89%, tätt följd av Mads Hendeliowitz Milwaukee på 67,32%. Vinnaren Karin Persson var glad efter ritten:

– Dagens ritt var vår allra första Grand Prix, så jag är jättenöjd! Giuliano B är min egna häst och jag har haft honom sedan han var fyra. Vi har inte tävlat så mycket egentligen, så han är fortfarande grön i de här sammanhangen. Men med dagens vinst vågar vi ställa in siktet mot Friends, så nu blir Grevagården nästa tävling för oss

Ännu en seger för Evelina

Bland U25-ryttarna var det Evelina Söderström med Cilantro som för andra kvaltävlingen i rad tog hem segern med 71,111%. Ekipaget levererade en säker runda som föll alla domarna väl i smaken.

– Jag är jätteglad för vinsten idag, det gav oss viktiga poäng då årets mål är finalen av Lövsta Future Challenge. Om man jämför FEI Grand Prix mot Intermediere II som de tidigare kvalen gått i är det ju lite mer att hålla koll på, fler byten i både ettor och tvåor och svårare avsnitt i piaff-passage, men det kändes som vi klarade av det bra säger Evelina efter prisutdelningen.

Tvåa i klassen blev Jennifer Lindvall med Midt-West Casino på 68,932% och trea Victoria Karlsson med Cum Laude med 68,846%. Fjärdeplacerad var Cecilia Bergåkra med Izack på 67,478%.

En av nyheterna i årets tour är att både kval fyra och fem rids i FEI U25 Grand Prix samt Grand Prix samt Grand Prix för unga hästar. Dessa två kval belönas med poäng med koefficient 1,5 vilket gör att de sista två kvalen får stor betydelse för det totala resultatet.

– Vi vill ge våra deltagare fler chanser att rida sina Grand Prix-program och samtidigt premiera de som klarar av utmaningarna i det här svårare programmet. Nu får våra ekipage bättre möjligheter att vara förberedda inför Sweden International Horse Show, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, grundare av Lövsta Future Challenge.

I den totala ställningen är det nu Evelina Söderström och Cilantro som har kopplat en säkert ledning bland U25-ryttarna och Milwaukee och Mads Hendeliowitz som tar ledningen bland de unga Grand Prix-hästarna.

Det sista kvalet, som avgörs på Grevagården den 29 oktober kommer det helt klart bli en spännande och avgörande match om de åtråvärda finalplatserna.

Fullständiga resultat > > >

Ställningen i Lövsta Future Challenge > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.