Isabell Werth är ordförande för International Dressage Riders Club, IDRC, och har tillsammans med ryttarna haft möte med FEI. Photo KimC.nu by Ateni AB

Korta Grand Prix-programmet – en kompromiss som hotar bli permanent

Isabell Werth ger sin syn på hur det nya korta Grand Prix-programmet fungerar, hur det kom till och varför det bör nyttjas sparsamt. Dessutom, så här avtackas Weihegold OLD.

Isabell Werth är inte bara världens mest meriterade dressyrryttare, hon är också ordförande i dressyrryttarnas egen intresseförening IDRC. Werth har reagerat kraftigt på FEI:s senaste ändringar i världscupupplägget där det temporära korta Grand Prix-programmet ser ut att bli regel snarare än undantag.

– Vi har haft ett bra möte här i Leipzig med FEI:s representanter, domarna och andra intressenter för att diskutera hur vi kan hantera nästa säsong. Majoriteten av ryttarna, många av domarna och tränarna gillar inte det korta Grand Prix-programmet för att det blivit väldigt tekniskt, svårare med mest hörnpasseringar och inget bra flöde, konstaterar Werth.

En temporär lösning

Bakgrunden till det korta programmet finns hos en del arrangörers önskan om ett kortare program för att passa direktsändning i TV- och strömningstjänster där det ska gå att lägga in intervju efter varje ritt och sändningen ska blir mer showvänlig. London-tävlingen ville ha detta och lockade med att dressyren skulle gå på ”prime-time”, bästa sändningstid, och det bevekade officiellt FEI att göra ändringen. Det första utkastet till program var ”inte ridbart” enligt Werth och i stället utarbetades denna version som använts i Leipzig.

–Vi fick höra att den bara skulle användas när det var just dessa betingelser, live-sändningar på bästa tv-tid med mycket showinslag. FEI beslutade sedan att använda programmet under hela säsongen. Vi kan nu se efter en säsong att i stort sett inget av de givna villkoren uppfyllts, det fanns egentligen ingen anledning att rida det kortare programmet, menar Werth.

Orättvis användning av kort Grand Prix

Nu har det framkommit att FEI planlagt den kommande säsongen med det korta programmet utan att det skett någon utvärdering eller diskussion med ryttarna.

– Det är nödvändigt att ha den här diskussionen tillsammans och under torsdagen här i Leipzig så hade vi ett bra möte där vi kunde dela våra erfarenheter från säsongen och diskutera nästa års upplägg. Det vore mest rättvist om det ordinarie (långa programmet) användes i världscupfinalen. Speciellt eftersom det korta bara använts i västeuropeiska ligan. Ryttarna som kommer från andra ligor som centraleuropeiska och nordamerikanska touren hade aldrig ridit det korta programmet förut och det är knappast en rättvis start. Det ordinarie Grand Prix programmet kan alla få god rutin på överallt i världen, menar hon.

Ryttarnas önskemål

Från ryttarnas sida är önskemålet att det ordinarie GP-programmet används till mästerskap som världscupfinalen och att det korta programmet används vid speciella tillfällen, egentligen när det är mera show än tävling. De har förståelse för kraven kring direktsändning i TV- och strömningstjänster där klassen ska gå på bästa sändningstid och arrangören har sålt tv-rättigheter.

–  Vi är helt ombord med en sådan lösning för tävlingar där det behovet finns, då kan vi prova och vi hoppas att det går att hitta en sådan lösning tillsammans med FEI, förklarar Werth.

De ridtekniska problemen

–  Det ordinarie Grand Prix-programmet ger ett bättre flyt och passar för att introducera hästar.

–  Problemet med det korta programmet blir tydliga på en sådan här tävling med hög nivå. Bara ett fåtal hästar kunde visa bra skritt för det är så kort sträcka med flera hörnpasseringar. Det känns som 10 meter men det är kanske 20, det är svårt att säga, du har en kortsida men resten är vänd-vänd-vänd. Samma sak med galoppen, byten i vartannat, vänd, in i piruett som ligger väldigt nära staketet dessutom. Det är nästan svårare än specialen och hela programmet känns som ”stop-and-go” om och om igen. Det är hetsigt rakt igenom. Domarna känner samma sak, det är svårt att döma det korta programmet, avslutar Werth.

 

Bye Bye ”Weihe”

Ikväll är det dags för att ta avsked av Weihegold OLD som tävlingshäst. Men det blir ingen tårdrypande tillställning med att ta av sadel och kandar i ringen.

– Nej inte alls , jag har sagt nej till det, jag avslutar mina hästar när de är på topp. Jag vill ta ett sista varv och visa ”Weihes” fantastiska passage för publiken en sista gång, deklarerar Die Queen Werth.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.