Lina Dolk har skördat många framgångar med Biggles. Pressbild

Lina Dolk: Då pensioneras Biggles

100 000 kronor rikare åkte dressyrryttaren Lina Dolk hem från tävlingarna i Linköping i helgen. Nu står det klart att sagan Lina Dolk och Biggles 1015 slutar efter Sweden International Horse Show i Friends Arena.

”Herregud, det är helt otroligt”, säger segrarinnan själv när hon hunnit hem och landat med Biggles 1015 (Briar-Krevad). På onsdagen gick hon ut med nyheten att Biggles ska pensioneras. Det är med blandade känslor hon nu blickar fram till tävlingarna i Friends.

Sagan om Briar-avkomman Biggles 1015  och Lina Dolk startade för tre år sedan. Lina tog över hästen från Kristian von Kriusenstierna. Hingsten visade sig bli en riktig läromästare till Lina.

– Jag hade aldrig ridit varken grand prix eller gjort de rörelserna som ingår i grand prix när jag tog över honom. Det har varit en fantastisk chans, säger Lina Dolk.

Välmeriterade

Ekipaget är mycket rutinerat med starter bland annat i U25-EM, Friends och Aachen. De har också många prestigefyllda segrar. I helgen knep de vinstchecken på 100 000 kronor i küren under DressagePowers tävlingar i Linköping. Pengarna blev ett välkommet tillskott i kassan för Lina Dolk.

– Jag äger honom inte men vi har den dealen att det går till mig. Det är väldigt skönt med lite klirr i kassan. Pengarna kommer gå till att förenkla vardagen och lägga på saker runt om hästarna, säger Lina.

Att knipa segerchecken hade hon inte riktigt förväntat sig.

– Mitt mål var att göra det så bra som möjligt. Jag hade en förhoppning och ett mål att komma topp tre, säger Lina. Men seger hade jag inte räknat med.

Biggles 1015 har lotsat Lina Dolk i tre år och flera mästerskap. Foto: Kim C Lundin

Storsegern i helgen har fått Lina att tänka på framtiden. Biggles är nu 20 år gammal och en pension kommer oundvikligen. Lina beskriver hur hon är otroligt tacksam för allt hingsten gett henne.

– Han har gett mig en grund att stå på. Det har varit en helt underbar resa som ingen kan ta ifrån oss.

– Den kunskap jag fått av honom är helt makalös, säger Lina och berättar att helgens seger blir ännu viktigare då hon vet att antalet tävlingstillfällen tillsammans är begränsade.

”Gjort avtryck”

Ryttaren fullkomligt öser beröm över sin tävlingskamrat.

– Han är världens personlighet. Han är väldigt rolig att jobba med, inte bara från hästryggen utan också i vardagen. Han är min bästa vän. Det är verkligen en häst som gjort avtryck.Ibland kan jag titta på honom och det nästan gör ont för vi har en så fin connection, säger Lina Dolk.

Har du någon som fyller Biggles skor när du pensionerar honom? 

– Vi har en fin åttaåring som ägs av min syster. Men sedan har vi också en fin fyraåring som just fått en avkomma efter Springbank. Den tror jag jättemycket på. Stoet är den finaste fyraåringen jag suttit på, säger Lina Dolk.
Har ni hunnit fira storsegern än? 
– Nej, men vi måste ju göra något roligt med hela teamet. Sen får resten av pengarna gå till lite mer tråkiga vardagssaker, säger Lina Dolk och skrattar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.