Lövsta Future Challenge

Lövsta Future Challenge Dressage firar 10 års jubileum

2011 satt Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise Nathhorst på en läktare i Tyskland och kollade på klasser för unga Grand Prix-hästar och U25-ryttare. De gillade tävlingskonceptet och presenterade idén för Antonia Ax:son Johnson, som via Lövsta Stuteri ställde sig bakom konceptet.

Idag är Lövsta Future Challenge ett väletablerat tävlingskoncept i både dressyr och hoppning och ett självklart mål på vägen mot internationell toppsport för många unga talanger och deras team.

— Att uppleva hur mycket sporten har utvecklats under de här tio åren har varit fantastiskt, standarden har höjts år för år. Särskilt spännande har det varit att följa våra Lövsta Future Challenge-ekipages resor till stora internationella framgångar. Det gläder oss att se att ett 30-tal tagit steget till internationell Grand Prix och stora mästerskap som OS och EM. Vårt ursprungliga budskap – for the stars of tomorrow – är fortfarande i allra högsta grad levande, säger Antonia Ax:son Johnson.

En ryttare som har deltagit i Lövsta Future Challenge flera gånger genom åren är den rutinerade ryttaren Emilie Nyreröd. Hon vann den första finalen av som U25-ryttare med sin dåvarande häst Miata. Ekipaget hade sedan internationella framgångar och representerade bland annat Sverige vid EM i Aachen 2015. Förra helgen knep hon ytterligare en finalplacering, denna gång i klassen för Unga Grand Prix-hästar.

— Lövsta Future Challenge har gett mig som ryttare ovärderlig erfarenhet och inspiration. Att som U25-ryttare få känna på de högsta klasserna på ett lite mer lekfullt sätt och tävlingen har nu blivit ett stort mål på vägen i utbildningen av den unga Grand Prix-hästen. Jag är så tacksam för att Lövsta Future Challenge finns och ser fram emot att delta med många hästar framöver, säger Emilie Nyreröd.

Nu är anmälan öppen för det tionde året av tävlingen. Det är mycket som är likt från föregående säsong men en nyhet är att avtalet med Sweden International Horse Show förlängs med tre år. Finalen kommer fortsatt att sträcka sig över två dagar, vilket innebär att finalekipagen får ännu bättre chansen att visa framfötterna på maffiga Friends Arena och chansen att samla på sig värdefull rutin.

Deltagarna samlar poäng under årets fem kvaltävlingarna och de fyra bästa ekipagen i vardera avdelning, U25 och Unga Grand Prix-hästar, går till finalen i Friends Arena. 2021 års säsong startar traditionsenligt under vårdressyren på Strömsholm vecka 11.

Fullständiga regler. http://lovstafuturechallenge.se/dressage/regler/
Anmälan. https://tdb.ridsport.se/meetings/59501

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.