Mulan Wallace - till vänster - har lite längre öron än sin stallkompis. Foto: Christie McLean

Möt dressyrmulan Wallace

Mulan Wallace har höjt många ögonbryn i Storbritannien. Inte minst för matte Christie McLeans mål att få starta dressyr med mulan. Nu är drömmen i uppfyllelse – och Mulan Wallace vann i sin första officiella tävling.

Wallace historia börjar i Irland. Mulan, med pappa åsna och mamma häst, blev övergiven i hemlandet. Bybefolkningen gav honom hö i en busskur, för att slippa att den långörade mulan käkade i deras rabatter.

Ett annorlunda dressyrekipage.Foto: Christie McLane.

 

När nuvarande ägaren Christie McLean för två år sedan mötte Wallace dåvarande ägare fick hon känslan av att mulan ville mer än de uteritter som han fick till vardags. Ett år senare började Christie själv rida Wallace.

– Det slog mig direkt att han verkade smart, villig och rörde sig bra. Så vi bestämde att han skulle tävla i dressyr, säger Christie.

Sedan dess har matte fått kämpa för att få tävla med sin långörade kompis. Men det brittiska förbundet gav med sig till slut och Christie och Wallace fick klartecken.

Wallace må vara en mula, men han är varken envis eller tjurig som ryktet påstår.

– Han är inte envis men han förlitar sig mycket på bandet mellan honom och ryttaren. Han är en väldigt rar mula. Han är snäll, vänlig och har tålamod.

Med tanke på att Wallace faktiskt inte är en häst är det många som höjer på ögonbrynen när ekipaget kämpat för sin rätt att delta i dressyrtävlingar. Men nästan alla reaktioner är välkomnande och positiva, menar Christie.

– Jag kan räkna de negativa kommentarerna på en hand, säger hon.

 

Nästa mål för mulan Wallace är att finslipa gångarterna. Just nu klarar han mycket, men galoppen behöver jobbas med.

– Han är väldigt ny på dressyr så det krävs väldigt mycket arbete, säger Christie som har en welshponny kategori D som hon också tävlar med, men snäppet högre än med Wallace.

Mulan Wallace älskar dressyr. Foto: Christie McLean.

För Christies del blev det en ögonöppnare att rida mulan.

– Det finns inga dåliga sidor med att rida honom. Han har förändrat mig som ryttare. Jag har mer förståelse och kunskap. Sen hoppas jag i och för sig på att han kommer över sin rädsla för skuggor!

I den första större tävlingen ekipaget deltog blev det grand slam. Seger – och många erfarenheter rikare. Procenten stannade på 67,4.

– Jag visste att Wallace var kapabel och vi har förberett oss så mycket som möjligt. Men att vinna var fantastiskt. Jag visste att han skulle göra bra ifrån sig – men att vinna var otroligt, säger Christie McLean.

 

Daily Mail har film på ekipaget. Du kan se den nedan.

 

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.