Nations Cup-laget i Rotterdam under midsommarhelgen. från vänster Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD, Patrik Kittel/Well Done de la Roche CMF, Juliette Ramel/Buriel K.H Foto: Kim C Lundin

Nations Cup: Hollands VM-lag för svåra för Sverige

Nations Cup i dressyr rullade vidare till Rotterdam efter inledande svenska segrar i Compiègne och Uggerhalne. Sverige tog en andraplats efter ett toppat holländskt lag, kanske var det VM-truppen med ett undantag.

Sverige hade ett väl toppat lag till Nations Cup uttaget av Bo Jenå, förbundskapten. Med i lagtävlingen red Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD, Patrik Kittel/Well Done de la Roche CMF och Juliette Ramel/Buriel K.H. Tävlingen bjöd även på en efterlängtad back för Tinnes mångåriga mästerskapspartner Don Auriello i CDI3-touren.

Nations Cup i dressyr har genom åren bytt format många gånger, årets upplaga räknar samman placeringarna. Lägsta sammanlagda summa från placeringssiffrorna ger seger. Med två individuella segrar för Hollands lagankare Edward Gal på godkände hingsten Glock’s Zonik N.O.P var hemmanationen svårmatchad.

Sverige bjöd på starkt motstånd, i Grand Prix kvalet var Nilshagen och Kittel på pallen som tvåa och trea. I andra dagens Grand Prix Special segrade Nilshagen och Patrik Kittel tog hem en andra plats i küren med sin ännu orutinerade Well Done de la Roche CMF.

Nations Cup 

Konkurrenter
Holland ställde upp med tre hästar som är nya i mästerskapssammanhang Glock’s Zonik, Glock’s Dream Boy och Apache. Fjärde laghästen Cennin såg på EM i Göteborg 2017 och har gått två världscupfinaler. Hela det holländska laget i Rotterdam bestod av godkända KWPN-hingstar, ingen dålig reklam på avelsfronten. De två Glock-ägda hingstarna presterade riktigt bra och är snudd på givna i laget med de rutinerade ryttarna

Det är inte så troligt att just Apache, riden av Emmelie Scholtens sedan unghäståren, kommer till Tryon. Den begåvade hingsten klarar kvalitetsribban lätt men har stora problem med att resa och stallas upp bland andra hästar. Det blir en överraskning om teamet runt hingsten vågar satsa på en flygresa.

USA allt starkare
I Rotterdam ställde amerikanska förbundskaptenen Robert Dover upp ett nära nog toppat lag. Enda ryttare som saknades var världstvåan Laura Graves med sin Diddy aka Verdades. Tidigare lagankaret Steffen Peters har inte kommit upp till gammal god form med sina två nya hästar men visade upp nya kvalitéer med Rosamunde i lagklassen, en tredjeplats i küren. Kasey Perry-Glass med danskfödde Gørklintgårds Dublet har ingått i amerikanska truppen sedan debuten på OS i Rio, en bra kür här stärkte aktierna. Stjärna i vardande är Adrienne Lyle med Salvino, en häst amerikanska bedömare tror blir bättre än Verdades med tid och styrka.

Nations Cup
Tre omgångar återstår i dressyrens Nations Cup där juli är en glödhet månad med deltävlingar i Falsterbo, Aachen och Hickstead där Aachen är den tävling där traditionellt sett Tyskland ställer upp med sitt för året tänkta mästerskapslag.

Resultat  Grand Prix
Resultat Grand Prix Special
Resultat Grand Prix Kür  
Dressyr

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.