Antonia Ramel och Therese Nilshagen flankerar Die Queen Werth Foto: Kim C Lundin

Nations Cup: Sverige fyra – tre ryttare vidare till final

Det räckte inte till pallplats tyvärr. På plussidan –  Sverige har sensationellt tre ryttare med till söndagens kürfinal, en styrkedemonstration i sig.

De fem domarna Janet Lee Foy,  Clive Halsall, Irina Maknami, Susanne Baarup och Evi Eisenhardt hade fullt upp i en Grand Prix Special där halva startfältet på 29 ekipage hade 74 procent eller högre. Detta var andra delen i den mycket speciella form av Nations Cup som genomförs i Aachen.

Det var svårt för Sverige att försvara sin position som ledare för Nations Cup. Med Tyskland som ställde upp sitt EM-lag i stort sett samt Danmark och USA med två av sina bästa ekipage var konkurrensen som på VM. Trots det gjorde tre av fyra svenska ekipage verkligt bra ritter –  i nivå med sina bästa insatser eller bättre.

Så en fjärde plats i Aachens Nations Cup kanske inte låter som en bra dag på jobbet för de svenska dressyrryttarna  men det var det, verkligen. Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 hade en riktigt bra känsla på banan.
– Han var riktigt fin i handen på mig och känslan var suverän. Jag är otroligt nöjd med att ha gått vidare till küren, det ska bli riktigt roligt att rida den här, sa Rose Mathisen som hade mycket mer kvar att visa av sin hingst.

Rose Mathisen  med Zuidenwind 1187  Foto: Kim C Lundin

Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD och Antonia Ramel med Brother de Jeu gjorde båda verkligt fina ritter, snudd på felfria båda två.

Foto: Kim C Lundin

Foto: Kim C Lundin

Foto: Kim C Lundin

Foto: Kim C Lundin

Foto: Kim C Lundin

Topp tre individuellt

Den tyska armadan tog lagseger, deras resultat att stryka var en ritt på 75 procent. Helen Langenhanenberg hade fått ordning på Damsey FRH igen och nu blev det piaff. Både Isabell Werth och Dorothee Schneider var över 83 procent, inte så långt ifrån varandra. Med hästar som Bella Rose, Showtime FRH, Cosmo och TSF Dalera kommer Tyskland att ha ett EM-Guld som i en liten ask, allt annat är en sensation. Enda att spränga sig in i den tyska topptrion var åter Charlotte Dujardin med Erlentanz, en häst hon bara rider temporärt, som fick 80 procent.

Die Queen Isabell Werth och Bella Rose Foto: Kim C Lundin
Dorothee Schneider med den makalöse Showtime FRH Foto: Kim C Lundin
Charlotte Dujardin och Erlentanz tog sig över 80 procent Foto: Kim C Lundin
Cathrine Dufour har nu en ny superhäst i sin elegante Bohemian, en häst med potential att bli ännu bättre än Atterupgaards Cassidy då piaffen är finfin Foto: Kim C Lundin

Resultat individuellt Grand Prix Special

Resultat individuellt Grand Prix

Lagställning

Deltagare i dressyren

CHIO Aachen webbsida

Start- och resultatlistor

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.