Rien van der Schaft vid sidlinjen under världscupen i Paris, utan hörsnäcka och med Nico Witte i bakgrunden. Foto: Kim C Lundin

Nederländernas landslagscoach lämnar hastigt

Dressyrlagets chef d’equipe Rien van der Schaft lämnar sitt uppdrag mindre än tre veckor innan VM. ”Jag är inte tränare, bara ledsagare” säger han till Hoefslag.nl.

Det nederländska förbundet drabbades av ett hårt slag bara veckor innan avfärd till VM när landslagscoachen för dressyrryttarna Rien van der Schaft meddelade att han avgår med omedelbar verkan. Nederländerna är en av de medaljtippade nationerna till dressyren när det gäller lag, individuellt är det mera osäkert.

Han tillträdde hastigt 2016 sedan den mycket populäre och enande kraften i form av tränaren och olympiske domaren Wim Ernes hastigt gick bort på grund av en hjärntumör just innan OS i Rio.

Orsaken till avhoppet är att van der Schaft känner sig alltmer som endast förbundskapten medan han klev på jobbet som förbundstränare, en situation som känts allt mer obekväm.

– Jag visste när jag klev på att landslagsryttarna redan var mycket etablerade med sina tränare och att min tränarroll därför skulle vara begränsad, förklarar han till Hoefslag.nl.

Han har dock känt sig allt mindre bekväm med att ha för lite aktiv del och allt mindre involverad i träningen, bara en administrativ medföljare.
– Jag kliver hellre av nu än är med i Tryon utan uppgift, säger han till Hoefslag.nl.

Till Hoefslag.nl berättar van der Schaft att alla ryttarna haft kontakt med honom och att inget groll ligger bakom.

Detnederländska förbundet KNHS kommer inte att utse en tillfällig tränare under VM. Istället kommer andra personer på förbundet som sportchefen Martijn van der Heijden att ta vissa bitar.

Enligt Horses.nl har van der Schaft fått en del kritik för sina laguttagningar de senaste veckorna. Först var uttagningen till unghäst-VM i blickfånget. För VM-laget är valet av Madeleine Witte-Vrees med Cennin om diskuterat då Adelinde Cornelissen med Aquiedo (som svensk publik kunde se i Falsterbo) hade samma procentresultat på observationstävlingen.

Rien van der Schaft står som tränare för klassisk skolning och har aldrig varit en del av det som många negativt förknippar med holländsk dressyr. Han, liksom Wim Ernes, representerade vid sin tillsättning en återgång till mer klassiska principer kontra den träning som Sjef Janssen stod och står för som landslagstränare, idag landslagstränare för Belgien.

Det holländska laget till VM är:
Edward Gal / Glock’s Zonik – tränar med Nicole Werner
Hans-Peter Minderhoud / Glock’s Dream Boy – tränar med Nicole Werner
Emmelie Scholtens / Apache
Madeleine Witte-Vrees / Cennin – tränar med Anky van Grunsven/Sjef Janssen och maken Nico Witte.

Källa:
KNHS
Hoefslaeg.nl
Horses.nl

 

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.