Kvalvinnare och på väg till unghäst-VM för DWB är Jacob Nörby Sörensen och Ellegaardens San Droneur. Foto: Kim C Lundin

”Nu är det stolpe in”

Dressyr och hingstationen Gunnarlundas beridare Jacob Nörby Sörensen klagade i början av veckan på stolpe ut, nu har det vänt rejält med 7-åringarnas kval.

De tre domarna Mollis Persson, Susanne Rudholm och Johan Ekenberg dömde ekipagen enligt det program som rids på unghäst-VM men med konventionell punkt till punkt-bedömning. När det är dags för unghäst-VM får de 7-åriga hästarna både betyg för varje rörelse enligt konventionell bedömning och en 5-punktsbedömning av gångarter, lösgjordhet/ridbarhet samt allmänt intryck. Den bedömningen användes under SWB:s arrangemang Breeders Trophy hösten 2017.Med en sådan bedömning även i Falsterbo kanske resultatlistan sett annorlunda ut.

Kvalet för de 7-åriga hästarna kom att domineras av två uttagna unghäst-VM ekipage. Michael Søgaard med Jukebox ledde länge på 73,048 procent, välbekant och framgångsrik i Falsterbo. Jeanna Högberg gjorde en verkligt bra ritt med ett spännande sto JH’s Daenerys på fina 71,667 procent till en tredje plats.

Jeanna Högberg med JHs-Daenerys. Foto: Kim C Lundin

– Hon är egentligen inköpt som ett mottagarsto för embryotransfer men när jag ändå köpte tänkte jag tt hon skulle vara lite fin att rida också. Vi gjorde ett försök med embryoimplantering i henne  men hon tog sig inte så nu rider jag på, hon är jättefin, berättade Jeanna Högberg, hör henne berätta om veckans smakstart här.

Bäst i test var sista startande med Jacob Nörby Sörensen på unghäst-VM deltagaren 2017 Ellegaardens San Droneur som red ihop härliga 73,238 procent och var så glad och nöjd efter sin ritt.

Jacob Nörby Sörensen och Ellegaardens San Droneur. Foto: Kim C Lundin

– Äntligen, han är såå bra, en riktigt riktigt fin häst, bäst, sa en både rörd och glad Jacob.
Intresset för att använda San Droneur i avel finns men det är försent, han är väldigt mycket valack sedan några år tillbaka och har aldrig visats som hingst – oavsett vad som står på Equipe.
– Vissa mår helt enkelt bäst av att få bli valacker, han var väldigt hingstig och mår mycket bättre som valack, nu kan han fokusera och vara en verkligt fin sporthäst, förklarade Bjarke Laustsen som är en av Gunnarlundas ägare tillsammans med Patricia Florin.

Britt-Marie H-Ivarsson och hennes egen uppfödning Rudolph var bästa SWB-häst i kvalet med en femte plats på 70,476 procent. Rudolph är hennes egen produktion i flera led dess utom, han har representerat SWB i unghäst-VM som 5-åring och nu växt i sin kropp på ett härligt sätt.

För Bo Jenå och Jan-Ove Olsson, ansvariga för uttagning till unghäst-VM, var det glädjande att flera nominerade tog sig till final såsom Dorina (F.2) (SWB sto e Belissimo M-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson), Macacho (SWB val e Maserati-Camaro M, uppf Jeanette Joelsson och Per Jansson, äg Equiettan AB) och Rudolph (SWB val e Zuidenwind-Rosevelt, uppf/äg Britt-Marie H-Ivarsson).

Till start i årets kval var även ett av arrangören Falsterbo Horse Shows wildcard som delats ut till Elenore Simberg som red sitt sto Brooklyn(4). Simberg är engagerad av Falsterbo Horse Shows media partner H&C TV.

Följande ekipage är klara för final
Jacob Nörby Sörensen / Ellegaardens San Droneur, uttagen till unghäst-VM för DWB
Michael Sogaard / Jukebox, Danmark , uttagen till unghäst-VM för DWB
Jeanna Högberg / JH’s Daenerys.
Marina Mattsson / Gladstone Zee T.
Britt-Marie H-Ivarsson / Rudolph, nominerad till unghäst-VM för SWB
Ebba von Essen / Macacho, nominerad till unghäst-VM för SWB
Jacob Nörby Sörensen / Sheeran
Maria von Essen / Leopold
Yvonne Österholm / Dorina, nominerad till unghäst-VM för SWB
Anita Roslund / Fusion.

7-åringarnas dressyrfinal går på lördag, startlista.

Resultat

Start-och resultatlistor FHS

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.