Foto: Fredrik Jonsving

Nu får du rida lätt i dressyren

Det blir separata klasser där du får rida bettlöst i dressyren. Det står klart när nya TR är släppt. Utöver det är lättridning i traven också tillåtet.

Förändringarna gäller från och med den 1 januari 2019. Bettlösa klasser kan erbjudas för häst vid tävlingar upp till och med lokal nivå.

Det bettlösa alternativet ska testas under en tvåårsperiod och det är arrangörernas proposition som meddelar om det kommer att finnas bettlösa klasser. De klasser som kan ridas bettlöst är Lätt C-, Lätt B-, Lätt A-klasser och klasser med FEI:s Inledande program för children. Även klasser med program motsvarande svårighetsgrad Lätt C–Lätt A för Ryttartest, Dressyrryttartest och för pararyttare samt fälttävlansprogram kan användas, uppger Svenska Ridsportförbundet.

Den utrustning som gäller är alltså bettlöst i form av sidepull och käk/kindkorsade träns. Hävstångseffekt är inte tillåtet – varpå hackamore alltså inte får tävlas med i dressyren. Utöver det måste nosremmen vara minst två centimeter och inte ha någon metallkärna. För ponnyryttare är inte bettlöst ett tillåtet alternativ.

Från och med januari är det också tillåtet att rida lätt i vissa dressyrprogram. Det handlar då om lätt C och lätt B:1.

Här hittar du SvRF:s information. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.