Nu förbjuds dressyrens marshmallowfusk

När FEI lägger fram sina förslag till regeländringar inför kommande generalförsamling är ”marshmallow fluff” en av de saker som ska förbjudas – ett knep som används inom dressyren för att dölja problem med bettkontakt.

Ett av de förslag till regeländringar som FEI har lagt fram inför sin generalförsamling i november är att förbjuda ”marshmallow fluff”. Det handlar om sockerpasta eller liknande som används både för att få hästen att suga mer på bettet men som också smetas in runt munnen för att fejka salivutsöndring och dölja dålig kontakt med bettet.

FEI föreslår en regeländring där man skriver:
Ingen dekoration av hästen är tillåten. Det är inte tillåtet att måla någon del av hästens kropp, att använda färgad sårsalva eller kräm är tillåtet om det är nödvändigt.
Det är strikt förbjudet att använda någon form av vit substans runt hästens mun för att imitera löddring; det anses som fusk och går emot hästvälfärden eftersom det också kan dölja munskador. Detta kommer att resultera i varning eller gult kort.

FEI:s originalformulering på engelska av förslaget till regeländring:

6.4. Any decoration of the Horse is not allowed. It is not allowed to paint any part of the horse’s body, using coloured wound-spray and ointment if necessary is permitted. 6.5 It is strictly forbidden to use any type of white substance around the horse’s mouth to imitate foaming; this is considered cheating and against horse welfare as it can hide lip injuries. This will result in a warning or a yellow card.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.