Helen Langehanenberg med Damsey FRH hade haft nytta av den nya regeln för barnledighet som införs 2019. Foto/montae: Kim C Lundin

Ny regel för barnledighet 2019

Från och med nästa år blir det möjligt för dressyrryttare att behålla rankningspoängen över en barnledighet. Tyska landslagsryttaren Helen Langehanenberg är senaste exemplet på hur välkommen ändringen är.

Frågan om barnledighet för atleter är universell vilket inte minst visade sig tidigare i veckan när tennisspelaren Serena Williams fick en högre seedning till Wimbledon än sin rankning sedan arrangören lyssnat till hennes argument i frågan och fattat ett beslut.

Det är den amerikanska dressyr-siten Dressage-news.com som tagit del av en föreslagen regeländring inför 2019. Det har tidigare varit tufft för många ryttare med barnledighet eftersom de förlorat sin plats på världsrankningen beroende på längden på tävlingsuppehållet. Placeringen har betydelse för hur ryttare bjuds in till olika tävlingar och hur de på vissa tävlingar lottas i startgrupper. Rankningspoäng åldras och faller ur listorna efter ett antal månader. Det har historiskt lett till att dressyrens toppekipage kunnat ligga kvar i halvårsvis efter att de slutat tävla, senaste exemplet är Valegro men innan  dess var Totilas i samma läge. Reglerna har reviderats flera gånger sedan dess och topp-10 innehåller idag bara aktuella ekipage.

För hoppryttarna med fler hästar och tävlingar har detta varit på plats sedan flera år där problemen blev ännu tydligare. För internationella dressyrryttare där få, med undantag för Isabell Werth och Patrik Kittel med flera topphästar i tävling, startar mer än en gång i månaden märks ett långt tävlingsuppehåll desto mer.

Den nya regeln innebär att ryttaren som ansöker om barnledighet är borta minst sex månader från tävling. Samma regel ger även möjlighet för annan dokumenterad sjukfrånvaro för ryttaren att behålla rankningspoängen. Den längsta period någon kan vara borta från tävling med bibehållna poäng är 12 månader.

Goda nyheter för ryttare som tävlar internationellt men inte helt enkelt, det går inte att under denna frånvaro ens tävla på lägre nivå med andra hästar.

Ett talande exempel
Tyska landslagsryttaren Helen Langehanenberg red sin sista internationelle tävling med hingsten Damsey FRH i världscupkvalet i Neumünster den 18 februari. Den 21 juni föddes hennes andra barn dottern Finja. Bilden ovan är från den tyska unghästselekteringen inför unghäst-VM den 19 juni där hon bevakade stoet Candy OLD som tillfälligt reds av Eva Möller. Till tyska magasinet St-Georg berättade Helen att hon siktar på att starta med Damsey i Aachen redan en månad efter nedkomsten. Helen Langehanenberg ligger fortsatt på tionde plats i rankningen och har nu siktet inställt på den tyska VM-uttagningen för Tryon.

En gravid Helen Langehanenberg två dagar innan lilla Finja föddes. Foto: Kim C Lundin

Dressyr

Foto: Kim C Lundin

Gilla Ridenews på Facebook!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.