Charlotte Dujardin (arkivbild från när hon var testryttare på Breeders). Foto: Fredrik Jonsving

Ny rekordritt: Charlotte Dujardin spräckte 90-vallen igen!

När brittiska mästerskapen i dressyr reds i veckan fick vi se en ny rekordritt av Charlotte Dujardin. Med fenomenet Valegro gjorde hon ju flera ritter över 90 procent och ekipaget har fortfarande rekordet på 93.975 procent. Den här gången var det med Mount St John Freestyle som hon återigen spräckte 90-vallen med en kür på 90.200 procent.

Charlotte Dujardin tog både första och andra plats när brittiska mästerskapen i dressyr reds i Hartpury – utan publik, som det mesta i dessa tider. Med Mount St John Freestyle vann hon Grand Prix på måndagen på  83.040 procent och hon var även tvåa med Gio på 79.100 procent – hästens tredje start i Grand Prix. I küren som hon red på 90.200 procent med Freestyle var hon också tvåa med Gio på 88.050 procent.

Hon red küren till musik inspirerad av Frost, med imponerande inslag som 19 spänstiga ettor på meddellinjen, men inte prickfritt – ibland förlorade stoet lite balans. Charlotte satsade allt i ritten och tog risker.

Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle.
Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle (Arkivbild). Foto PSV

– Jag såg min Grand Prixritt från gårdagen och tyckte att jag hade ridit lite för säkert. Så idag ville jag satsa mer, sa Charlotte till tidningen Horse & Hound.

Hon berättar att hon inte har ridit den här küren sedan Amsterdam i början av året, då ekipaget fick 89.500 procent.

– Eftersom jag just hade jobbat med Pumpkins (Gios smeknamn) musik så började jag på fel ställe med Freestyle, så jag hamnade efter i musiken och försökte hela tiden komma ikapp. Där fick jag för att jag inte tränat!

Gio gjorde Valegros gamla kürprogram och visade en härligt studsig passage. Och detta var hästens andra start någonsin i Grand Prix kür!

Trea blev Carl Hester med Charlottes häst En Vogue, som han började tävla tidigare i år. Här gjorde de personbästa med 77.100 procent i Grand Prix och 86.470 i küren. Det var första gången Carl red hästen i kür och han använde Uthopias program från EM 2011. Carl var entusiastisk över hästen, som han säger ”har medaljer skrivna över hela sig”.

– När jag rider honom känns allt som 10:or i mitt huvud, säger Carl om En Vogue.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.