Antonia Ramel - Brother de Jeu

[OS i Tokyo] Antonia Ramel: ”Det är härligt att ha en känslig häst”

Antonia har fått kämpa med sin Brother de Jeu. Det har varit en lång process, men nu har han styrkan och tycker att det är roligt att vara med och tävla.
– Han har en fantastisk inställning.

Hon gör sitt första OS, som reserv i dressyrlaget tillsammans med sin 15-årige ”late bloomer” Brother de Jeu (VOice x Jazz).
– Brother är i fin form, han har presterat bra under året och är ganska väl förberedd för att resa till Tokyo. Vi har gjort allt vi kan för att vara förberedda, säger ­Antonia Ramel.

Antonia Ramel - Brother de Jeu
Antonia Ramel och Brother de Jeu vid veterinärbesiktningen i Tokyo. Foto Kim C Lundin

Berätta om Brother!
– Jag köpte honom när han var 11 och nu är han 15. Han var inte klar och hade varit hos Patrik (Kittel, Antonias tränare) en väldigt kort period innan jag köpte honom, så det har varit en lång process som inte varit helt lätt. Han var inte riktigt där 11-åringar brukar vara. Det tog lång tid att få allt på plats. Vi har jobbat mycket bara med att få styrka i kroppen.
– Nu har han den styrkan och kan resa, tävla, ladda upp och ladda ner. Vara med mig och lyssna på mig och inte glömma varför han är där. Det har inte minst varit mycket arbete mentalt. Han är känslig och har varit lite i sin egen bubbla.
– Idag är han fantastisk och tycker att det är roligt att vara med. Det är härligt att ha en känslig häst, men man ska kunna kontrollera den känsligheten.
– En av de bästa sakerna med honom är att han är en väldigt sund individ, som inte haft mycket skador. Han har en fantastisk inställning och tycker att det här är kul, så jag hoppas på många bra år tillsammans.

Pendlar till Tyskland

Antonia har totalt fem hästar.
– Två som jag rider Grand Prix på – Brother och Curiosity, som jag börjat med i år – och ytterligare en som är på väg upp.
– Mina hästar är i träning hos Patrik i Tyskland. Jag är bosatt i Sverige, men vi har hittat ett bra system och jag kan pendla till Tyskland.

Liksom sin syster Juliette har Antonia tränat för Pether Markne i ungdomen. Hon tränade också en kort period för Minna Telde och i två och ett halvt år hos Anky van Grunsven i Holland.
– Jag flyttade från Anky i samband med att jag köpte ”Bro”.
Sedan dess har hon tränat för Patrik Kittel.
– För mig är han en oerhört viktig coach och tränare. Han är en duktig ryttare och väldigt inspirerande, duktig på att hjälpa var och en utifrån vad man har för personlighet och häst och vad man behöver. Dessutom är han så bra på management runt omkring, vilka tävlingar man ska åka på, när och var. Jag har ett helhetskoncept med honom som fungerar jättebra.

Gäller att hålla huvudet på skaft

Hur tänker du fram emot OS och efter – kan du planera längre än Tokyo?
–Man kan göra ganska mycket för att förbereda kroppen, ha lite mer kläder på sig. Det är också viktigt att se till att hästarna är i bra kondition och är runda och fina och ligger lite på plus inför resan. Resan tar 11 timmar för oss och 36 timmar för hästarna från det att de lämnar karantänen tills de kommer fram till sin box i Tokyo.
– Nu är bara fokus på OS, men sen har vi ett EM som kommer efter. Och jag har ju mina andra hästar som jag kommer att rida och världscuper och annat.
– Det är väldigt mycket för allihop nu innan vi kommer iväg, mycket att organisera och det gäller att hålla huvudet på skaft. Det kommer att bli en fantastisk upplevelse.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.