Juliette Ramel med sin Buriel K.H Foto: Kim C Lundin

[OS i Tokyo] Juliette Ramel: ”Han är som en kompis!”

Juliette Ramels är dressyrryttaren som var med och tog EM-brons 2019 och som visat att hon kan vara bäst när det gäller.
Sin häst Buriel K.H. beskriver hon som ”superkommunikativ”.

Hon gör sitt andra OS och har redan hunnit med flera mästerskap.
Juliette Ramel red på personbästa i OS-debuten i Rio 2016 och slog återigen personligt rekord i VM i Tryon 2018. Det säger något om hennes tävlingsinstinkt och förmåga att lyfta sig själv lite extra när det är skarpt läge.

Juliette Ramel - Buriel K.H.
Juliette Ramel och Buriel K.H. vi besiktningen i Tokyo. Foto Kim C Lundin

Det här blir ditt andra OS. Vad tar du med dig från förra gången?
– OS är speciellt, du bor ju i OS-byn med alla andra människor, det blir som en egen värld. På en normal tävling kan du röra dig mer fritt. Nu kommer det nog att bli ännu mer extremt med tanke på alla restriktioner.
–  Men vi får vara glada att det över huvud taget går att genomföra ett OS.

Hur känner du inför den långa resan och värmen som ni kommer att få räkna med i Tokyo?
– Det blir den längsta flygresan som vi har gjort, 35 timmar. Värmen kan man inte göra något åt, men dressyren ska ju ridas sent på dagarna, så jag hoppas att det gör det lättare. VM i Tryon var ju också väldigt varmt och med hög luftfuktighet och då red vi mitt på dagen.

Berätta om din häst Buriel K.H.!
– Burri – det är hans smeknamn – är superkommunikativ och väldigt tydlig med vad han vill och inte vill. Jag kan låta honom utveckla sin personlighet, han har så stort hjärta att han aldrig skulle utnyttja det på något dåligt sätt. I ridningen är det bara att jag frågar efter något, så får jag det direkt. Han är som en kompis!

Vem har betytt mest för dig som ryttare?
– Det är flera! Jag tränade för Pether Markne när jag var 16 år och han har betytt mycket. Han är väldigt rolig att rida för. Sedan tränade jag för Nicole Werner (Edward Gals tränare i Holland) i 6,5 år, hon är otroligt bra och det var hon som hjälpte mig att hitta Buriel. Där handlar det väldigt mycket om grunderna och får du ett fel måste du gå ett steg tillbaka och börja om.
– Nu tränar jag för Patrik Kittel och han är bra i allt, så duktig och tävlar själv på hög nivå så det är lätt för honom att veta vad man behöver. Han går alltid in med hundra procent.

Du har kvar dina hästar i Holland?
– Ja vi står kvar där och jag åker upp till Patrik i Tyskland på ungefär två timmar, sedan stannar jag där en helg.

Har du någon gång funderat på att lägga av med ridningen och göra något annat? Vad?
– Aldrig! Och jag har aldrig tagit paus!

Vilka andra hästar har du förutom Burri?
– Jag två som har samma mamma som han och papporna är bröder. Didion som är 10 har jag haft ganska länge. Han travade som en hopphäst och när någon sa att ”han kommer att bli lika bra som Buriel”, sa jag bara ”Nej, nej!”. Men sedan bara lossnade det. Jag har inte tävlat honom ännu, bara tränat hemma.
– Sedan har jag en e Fürstenball och en e Johnson, Fred och Imperio, de är 8 och 9 och jag har inte tävlat dem heller ännu. Imperio kallar vi ”Shrimp” för han var jättespinkig när han kom. Sedan har jag också Wall Street (som Juliette bland annat gjorde succé med i Falsterbo 2019, Nations Cupseger och individuell andraplats i Specialen), men han ska säljas.

Vad gör hästarna när du inte är i Holland?
– De tar det lite lugnt, går på galoppbanan och i Aquatrainer. Det är bara jag som tränar dem

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.