Juliette Ramel - Buriel K.H.

[OS i Tokyo] Juliette Ramel i finalens topp 10: ”Det trodde man inte!”

Juliette Ramel slog återigen personbästa i ett stort mästerskap – det har hon gjort förut både i OS i Rio och vid VM i Tryon. Nu blev det riktigt stora poäng – 81,182 procent i dressyrens individuella OS-final. Det placerade henne i topp tio bland världens bästa dressyrekipage.

Juliette Ramel - Buriel K.H.
Juliette Ramel – Buriel K.H.. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Jag så himla glad över min häst, han är verkligen helt otrolig! säger Juliette till SvRF:s hemsida efter ritten.

Juliette och Buriel K.H. har bara ridit küren en gång förut – vid EM i Rotterdam 2019 och då på 74.346 procent.

– Det är så skönt för han går oftast igång för mycket på musiken, så jag har ridit väldigt lite kür. Man vet inte om han ska tända till för mycket. Men idag var det bra. Så det är väldigt skönt, säger Juliette.

– Jag är mer nervös inför küren än vad jag är för specialen och Grand Prixen, så när jag har ridit så vet jag inte riktigt vad som har hänt, om det var bra eller dåligt. Men de var ju väldigt glada här ute så det var ju kul.

Att ta en niondeplats var betydligt bättre än vad hon räknat med.

– Det trodde man inte. Första dagen hade jag ju en del missar. Och küren har jag bara ridit två gånger i mitt liv på honom, så att nej – det var skönt!

Hon tror att ”Burri” har mycket mer kvar att ge.

– Ja nu tar jag det väldigt lugnt, jag vill inte sätta för mycket tryck. Det finns absolut mer att plocka ut.

Bo Jenå
Bo Jenå. Foto KimC.nu by Ateni AB

Förbundskapten Bo Jenå är stolt över de svenska insatserna i kürfinalen. Även han intervjuades av SvRF efter tävlingen.
– Om vi börjar med Juliette så är det ju den absolut bästa küren hon ridit någon gång på tävling. Det var riktigt, riktigt bra. Fin piaff och passage, bra galopparbete, ett byte i ettorna som var lite tveksamt kanske, men resten var riktigt hög klass. Det bådar gott. De har funnit varandra på ett väldigt bra sätt.

Han ser en ljus framtid för Juliette och hennes häst.
– De har inte tävlat så mycket kür innan. Han har varit känslig för ljud och musik och därför har hon valt andra tävlingar. Men nu tar han det här. Så det verkar jättebra för framtiden.

Bo Jenå ser Juliettes niondeplats som ett genombrott.
– Det gör jag absolut, det gör jag. De tränar och de sliter och de jobbar och ger ju allt för att det ska gå bra här. När de sen väl lyckas på den dagen det gäller, då är det riktigt bra!

Även Therese får beröm av förbundskaptenen.
– Thereses ritt var också jämn och bra. Han var kanske lite, lite mattare idag. Inte riktigt den energin han haft innan. Men det var ett fint program med fin musik och många svårigheter. Med lite mera ”go” så hade det blivit ännu bättre.

Vi andra kanske är lite mer yra av förtjusning efter Juliettes och Thereses insatser, men det är klart att Bo Jenå hade hoppats mer på laget.
– Under de förutsättningar som blev, med den starten och missarna, så gjorde vi så gott vi kunde. Jag kan inte begära mer av dem än det här. Men vi hade ju alla högre förväntningar när vi åkte hit. Det slutar ändå på en helt okej nivå.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.