Juliette Ramel - Buriel K.H.

[OS i Tokyo] Drottningskifte på tronen – se medaljörerna i dressyrens final

En sensationell ritt av Juliette Ramel och Buriel K.H. gav en plats på topp tio i den kanske vassaste OS-finalen någonsin.

Medaljerna gick till Tyskland och Storbritannien – men Tysklands Isabell Werth fick denna gång pausa sin prenumeration på guldet. Det blev silver och segern gick till hennes lagkamrat Jessica von Bredow-Werndl. Charlotte Dujardin tog bronset med sin ”reservhäst” Gio.

Onsdagen inleddes med en andra besiktning av de 18 finalhästarna och de svenska finalisterna Dante Weltino och Buriel K.H. som kommer att ridas av Therese Nilshagen och Juliette Ramel gick igenom utan problem.

Amerikanska silvermedaljören Salvino – som enligt Ridenews reporter på plats har sett lite mindre glansfull ut – visades ej och kommer alltså inte till start i finalen. Det innebär att All In med Kanadas Brittany Fraser-Beaulieu istället får en finalplats.

Svenska starttider

12.15 Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
12.25 Juliette Ramel/Buriel K.H.

Liveresultat > > >

Se alla ekipagen här och följ vår direktrapportering:

 

ALL IN (KWPN born 2005 Gelding by TANGO rider FRASER-BEAULIEU B FEI-id 103CI17) Canada Photo: KimC.nu by Ateni AB

1. Brittany Fraser-Beaulieu, Kanada – All In

Kanadas toppekipage halkade in i finalen i sista stund då USA:s Salvino utgick. De inledde finalen med habila 76.404 procent.

 

ZACK (KWPN born 2004 Stallion by ROUSSEAU rider MERRALD NS FEI-id 104KR71) Denmark Photo: KimC.nu by Ateni AB

2. Nanna Skodborg Merrald, Danmark – Zack

Hingsten har som bäst presterat 85.468 procent i küren under sin tidigare ryttare Daniel Bachmann Andersen. Med sin nya ryttare Nanna Skodborg Merrald har han som bäst fått 82.025. De fick nu fina 80.893 procent.

 

SUPPENKASPER (KWPN born 2008 Gelding by SPIELBERG rider PETERS Steffen FEI-id 105DN05) USA Photo: KimC.nu by Ateni AB

3. Steffen Peters, USA – Suppenkasper

Amerikanska toppryttaren har inte riktigt samma stjärnglans med denna häst som han hade med sin tidigare stjärna Ravel, men rutinerade Peters, 56, är en ryttare som inte lämnar något åt slumpen. De inledde försiktigt och hade lite småmissar i sin härliga kür som varvade 80-talshits med modern dansmusik, men ökade intensiteten och landade på 78.943 procent.

 

158 FOGOSO (LUSIT born 2010 Stallion by RICO rider TORRES Rodrigo FEI-id 105NX97) Portugal Photo: KimC.nu by Ateni AB

4. Rodrigo Torres, Portugal – Fogoso

Pink Floyd var temat för küren för den temperamentsfulle Rodrigo och hans maffiga Fogoso, som hela tiden under ritten ”pratar” med sin överläpp. Det blev en grymt fin ritt – lekfull med inslag av enhandsridning och kanske också lite flaxigt ibland – och en strålande lycklig Rodrigo tackade sin häst med ögonen fulla av tårar. Även chef d’equipe Kyra Kyrklund såg nöjd ut innanför den portugisiska ansiktsmasken! 78.943 procent och personbästa!

 

123 ELEGANCE (KWPN born 2009 Gelding by NEGRO rider FERRER-SALAT B FEI-id 104FX51) Spain Photo: KimC.nu by Ateni AB

5. Beatriz Ferrer-Salat – Elegance

Klassisk operahits (Carmen) i extra pampigt arrangemang gav lite kontrast till Ferrer-Salats  lite blygsamma Elegance, en häst som lever upp till sitt namn men som inte tar så mycket plats. Det här är en ryttare som inte gör några missar och det var på alla sätt en klassisk kür med få höjdpunkter och bara en riktig miss.
Sjuor överlag och 77.532 procent.

 

135 EN VOGUE (KWPN born 2009 Gelding by JAZZ rider HESTECarl FEI-id 105WK08) Great Britain Photo: KimC.nu by Ateni AB

6. Carl Hester, Storbritannien – En Vogue

Carl har tagit över En Vogue från sin adept och partner Charlotte Dujardin, som beskrivit honom som mer vild än tam. Under Carl ser den nu ofattbart samlad, nöjd och fokuserad ut och de gör en enormt mjuk och fin kür till musik som inte gör något väsen av sig utan mest bildar en bakgrund. Resultatet blir 81.818 procent och Carl går upp i ledning.

– Han var väldigt het, lite nervös och han är känslig för ljud, det var hög volym inne på banan. Han ser ut som en elefant, men beter sig som en mus! säger Carl till Discovery,

– Han är en av de mest talangfulla hästar jag någonsin haft. När han är ridbar är han fantastisk. Jag får jobba lite på hans skritt, bara. Jag behöver inte tvinga honom till någonting, han älskar att jobba, du behöver aldrig röra honom med ett spö. Han har toppotential.

 

152 DREAM BOY (KWPN born 2008 Stallion by VIVALDI rider MINDERHOUD HP FEI-id 104BI66) Netherlands Photo: KimC.nu by Ateni AB

7. Hans Peter Minderhoud, Nederländerna – Dream Boy

HP bjöd på en extremt välkomponerad och proffsig kür med en sagolik utstrålning och form på hästen. Supercentrerade piruetter, rytmiskt med bara någon antydan till spänning ibland och bara en riktig, men dyr, miss i galoppen. Procenten blev slutligen 80.682 och fjärdeplats så här långt.

 

173 SANCEO (HANN born 2006 Stallion by SAN REMO rider SCHUT-KERY Sabine FEI-id 103NK42) USA Photo: KimC.nu by Ateni AB

8. Sabine Schut-Kery, USA – Sanceo

Den stora sensationen i detta OS är tveklöst detta ekipage, som nu i finalen gör en klassisk kür med filmisk musik och hög svårighetsgrad. Den ofattbart vackra hingsten ger ett så mjukt och känsligt intryck, Sabines hjälper är näst intill osynliga. Men det blir inte några rekordpoäng  – 84.300 procent.

– Det är galet att ha min häst peaka och gå så fint just denna vecka, mitt första OS, bara att vara här och rida, säger Sabine till Discovery.

– Det är ett sådant partnerskap med min häst, jag är bara med honom, kommunicerar med honom.

– Han är den ärligaste, sannaste varelsen.

HEILINE’S DANCIERA (DWB born 2011 Mare by FUERSTENBALL OLD rider KRUTH CC FEI-id 105GZ66) Denmark Photo: KimC.nu by Ateni AB

9. Carina Cassöe Kruth, Danmark – Heiline’s Danciera

”Dansi” och Carina dansar in till Dirty Dancing och fortsätter med Fame, Footloose och Whitney Houston. Det blir ett litet missförstånd i mitten av programmet och någon lite osynkad övergång, men på det stora hela gör de ett felfritt program med ljuvlig utstrålning. 83.329 procent och in på andra plats så här långt.

 

DANTE WELTINO OLD (OLDBG born 2007 Stallion by DANONE 4 rider NILSHAGEN Therese FEI-id 104VX30) Sweden Photo: KimC.nu by Ateni AB

10. Therese Nilshagen, Sverige – Dante Weltino

Therese går in direkt och visar var skåpet ska stå med Dantes magnifika ökade trav. Men var är musiken? I tv-sändningen är det helt tyst – hur låter det inne på arenan?? Plötsligt, i mitten av programmet hör vi musiken igen.
De avslutar även med den ökade traven med en hand i uppridningen.
79.721 procent blir resultatet.

 

BURIEL K.H. (KWPN born 2006 Gelding by OSMIUM rider RAMEL Juliette FEI-id 104EF70) Sweden Photo: KimC.nu by Ateni AB

11. Juliette Ramel, Sverige – Buriel K.H.

Juliette och Burri inleder fint och briljerar med passage på böjt spår och i sluta. Juliette har vid sina tidigare stora mästerskap visat att hon är bäst när det gäller och hon inleder sitt program på samma sätt här. Det doftar personbästa.
Det blir ett missförstånd i bytena dock, där man fick intrycket av att Burri var lite före Juliette – men så mycket är sååå bra i detta program.
Det blir härliga 81.182 procent – trots som lägst 5 för bytesmiss, tänk om den inte varit!! – och gråtfest i det svenska lägret

134 EVERDALE (KWPN born 2009 Stallion by LORD LEATHERDALE rider FRY Charlotte FEI-id 105OB61) Great Britain Photo: KimC.nu by Ateni AB

12. Charlotte Fry, Storbritannien – Everdale

Trots ett litet skutt i galoppslutorna gjorde ”Lottie” och Everdale en lyckad OS-kürdebut och fick fina poäng, 80.614 procent.
– Jag rider in på medellinjen och tänker ”Oh my god, jag är på OS, bäst jag gör det här så bra jag kan!”, säger ”Lottie”, som också hyllar sin häst:
– Han är så intelligent, så snart vi kommer in på arenan så är han helt fokuserad på mig.

Cathrine Dufour - Bohemian
Cathrine Dufour – Bohemian. Foto KimC.nu by Ateni AB
BOHEMIAN (WESTF born 2010 Gelding by BORDEAUX 28 rider DUFOUCathrine FEI-id 105HB71) Denmark Photo: KimC.nu by Ateni AB

13. Cathrine Dufour, Danmark – Bohemian

Till musikalmusik gjorde Cathrine Dufour och Bohemian en av sina bästa ritter någonsin. Otroligt tajt och med härlig energi, mer energi än under lagfinalen. 87.509 procent blev resultatet.

Jessica von Bredow-Werndl - TSF Dalera
Jessica von Bredow-Werndl – TSF Dalera. Foto KimC.nu by Ateni AB
139 TSF DALERA (TRAK born 2007 Mare by EASY GAME rider von BREDOW-WERNDL FEI-id 105AH62) Germany Photo: KimC.nu by Ateni AB

14. Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland – TSF Dalera

Svårighetsgrad 9,9 och ett regn av tior… har vi sett guldmedaljören nu? Totalt 91.732 procent.

 

151 TOTAL US (HANN born 2012 Stallion by TOTILAS rider GAL Edward FEI-id 105QI58) Netherlands Photo: KimC.nu by Ateni AB

15. Edward Gal, Nederländerna – Total US

När det mullrar till och Edward rider in på Total US till vad som nog  måste vara Totilasküren (vi hör väl inte fel?) ryser vi! Den lilla gummibollen Total US, bara 9 år!,  är så otroligt – nästan för – samlad och genomsläpplig, men det ser fantastiskt ut och Edward rider sista delen av programmet med ett leende. 84.157 procent blir det.

 

Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth – Bella Rose. Foto KimC.nu by Ateni AB
BELLA ROSE 2 (WESTF born 2004 Mare by BELISSIMO rider WERTH Isabell FEI-id 103CM31) Germany Photo: KimC.nu by Ateni AB

16. Isabell Werth, Tyskland – Bella Rose 2

Igår tog hon sitt sjunde OS-guld. Ska det bli åtta? Isabell rider till Beethovens musik, An die freude eller ”EU-musiken” och Månskenssonaten. Piaffer to die for, Isabells exakta, exakta ridning och så denna vackra, vackra häst, som gått från att ge ett så lätt intryck till att nu vara mer atletisk. Isabell både ler och klappar hästen under ritten och ger ett oändligt avslappnat intryck – till och med skrattar i avslutningen, för att sedan rida ut med tårar i ögonen. Men 89.657 räcker inte för att slå landsmanninan Jessica von Bredow-Werndl! Silverplats så länge för världens mest guldtyngda dressyrryttare.

 

GIO (KWPN born 2011 Gelding by APACHE rider DUJARDIN C FEI-id 106GY48) Great Britain Photo: KimC.nu by Ateni AB

17. Charlotte Dujardin, Storbritannien – Gio

Det ser så otroligt lätt ut när Charlotte Dujardin rider sin lilla pocket rocket ”Pumpkin” – är hon inte ens svettig??  Några små knixar blir det för den blott 10-årige hästen men ändå:   88.543 och en bronsplats.

 

SHOWTIME FRH (HANN born 2006 Gelding by SANDRO HIT rider SCHNEIDED FEI-id 103HX90) Germany Photo: KimC.nu by Ateni AB

18. Dorothee Schneider, Tyskland – Showtime FRH

Dorothee rider in till Queens The Show Must Go On och gör en show utöver det vanliga, fint synkad till musiken och med spännande inslag. Showtime har visat lite mindre power än vanligt tidigare men nu är energin maxad. Det blir några mycket dyrbara missar men en magnifik avslutning – 79.432 procent gör att hon hamnar i slutet av startfältet, efter båda våra svenska ryttare.

RIDSPORTENS OS - ALLA SÄNDNINGSTIDER I TV

Henrik Johnsson är kommentator i alla sändningarna.

Dressyr
28 juli kl 10.30: Individuell final
Expertkommentator Pether Markne

Fälttävlan:
30 juli kl 01.30 & 10.30: Dressyr
31 juli kl 01.30: Dressyr
1 augusti kl 00.45: Terrängritt
2 augusti kl 10.00 & 13.45: Hoppning
Expertkommentator Lars Christiansson

Hoppning:
3 augusti kl 12.00: Individuellt kval
4 augusti kl 12.00: Individuell final
6 augusti kl 12.00: Lag, kval
7 augusti kl 12.00: Lag, final
Expertkommentator Linda Heed

Tävlingarna sänds i Discovery, kanal 5 och kanal 9

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.