Juliette Ramel - Buriel K.H.

[OS i Tokyo] Juliette Ramel och Sveriges lag vidare till final i dressyren!

Nu är andra delen av Grand Prix igång vid OS i Tokyo. Juliette Ramel och Buriel K.H. för Sverige satte 73.369 procent och är därmed klara för küren! Hon förde också upp det svenska laget till en tredjeplats i lagtävlingen, vilket slutligen blev en sjätteplats. Det innebär att Sverige kommer att rida lagfinalen i GP Special.

 

Idag avgjordes vilka lag som går vidare till Grand Prix Special och lagfinal under OS-dressyren i Tokyo. Efter Juliette Ramel och Buriel K.H:s ritt som tog dem till individuell final på 73.369 procent gick Sverige upp en placering i lagtävlingen och blev slutligen sexa. Det betyder att Sveriges lag rider finalen.

Juliette Ramel - Buriel K.H.
Juliette Ramel – Buriel K.H. Foto KimC.nu by Ateni AB

Juliette och ”Burr gjorde en fin ritt och fick trots en miss i byten 73.389 procent. Fina övergångar, piaff och passage bidrog till resultatet. De är därmed klara för den individuella finalen, küren.

Även Therese Nilshagen är klar för küren.

– Han kändes bra. Det är jättekul, sa Juliette till Discovery efter ritten.
– När man åker till ett OS tar man de två första dagarna med lagklasserna först, sedan får jag ladda om.

Louise Nathorst, Bo Jenå, Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Antonia Ramel.
Spänningen var stor i det svenska gänget med Louise Nathorst, Bo Jenå, Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Antonia Ramel.  Foto KimC.nu by Ateni AB
Juliette Ramel - Buriel K.H.
Juliette Ramel – Buriel K.H. Foto KimC.nu by Ateni AB

Avslutande ryttare i Juliettes grupp var Tysklands Dorothee Schneider med Showtime, ett ekipage som i likhet med övriga i ”den tyska muren” har ett personbästa över 80, 81.522. Det blev dock, efter miss i en piruett, endast 78.820 idag, men en självklar plats i finalen.

Dorothee Schneider - Showtime OS Tokyo
Dorothee Schneider – Showtime. Foto KimC.nu by Ateni AB

De åtta bästa lagen efter Grand Prix går vidare till lagfinalen som rids i Grand Prix Special. Efter lördagen ligger Sverige på fjärde plats, men då har bara sju av 14 lag haft två ryttare inne på banan.

Under söndagen delas också de sista platserna ut till den individuella finalen Grand Prix Freestyle/Kür. De två bästa i varje startgrupp direktkvalar, plus de sex nästföljande i den totala resultatlistan.

Först ut idag var Spaniens Severo Jurado Lopez, femma med Lorenzo (som numera rids av Jeanna Högberg – andra eller tredje reserv till svenska OS-laget) i OS i Rio 2016. Efter att han lämnat anställningen hos Andreas Helgstrand för att starta eget har han börjat om med nya hästar och rider idag en något grönare häst, Fendi T, som tidigare tävlats av Storbritanniens Charlotte Fry. Det blev lite ojämn ritt med blandade poäng från domarna och totalt 68.370 procent.

Singapore hade för första gången ett ekipage i dressyrens OS, Caroline Chew med Tribiani, som hon tävlat själv sedan hon var junior. De hade dock inte riktigt banan och turen med sig denna dag och fick en snubbling i galoppen på diagonalen och efter det blev hästen för orolig och het. De stoppades av domaren och blev uteslutna för blod.

Caroline Chew - Tribiani
Caroline Chew – Tribiani. Foto KimC.nu by Ateni AB

Danmarks stjärnskott Carina Cassöe Kruth med Heilines Danciera toppade gruppen med 76.677 procent före USA:s Adrienne Lyle med Salvino som kom närmast efter med 74.876 – långt under sitt personbästa på 80.065 från Wellington, Florida i mars i år.

Carina Cassöe Kruth - Heilines Danciera
Carina Cassöe Kruth – Heilines Danciera. Foto KimC.nu by Ateni AB

Som vår reporter Kim C Lundin konstaterade i sin videoblog från första dagen är det svårt att veta hur de amerikanska ekipagen står i förhållande till de europeiska eftersom de under pandemin har haft ännu färre tillfällen att mötas på samma arenor.

Adrienne Lyle - Salvino
Adrienne Lyle – Salvino. Foto KimC.nu by Ateni AB

Brittiska Charlotte Dujardin meddelade i början av juli att hennes topphäst Mount St John Freestyle inte var fräsch nog för OS. Istället fick andrahästen Gio, känd som ”Pumpkin”, rycka in. Och det med den äran, 80.963 procent i sin mästerskapsdebut och fjärde internationella Grand Prixstart.

Charlotte Dujardin - Gio
Charlotte Dujardin – Gio. Foto KimC.nu by Ateni AB

Kvalets högsta poäng gick inte oväntat till fenomenet Isabell Werth, Tyskland, med Bella Rose, 82.500.

Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth – Bella Rose. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

Följ resultaten live här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.