Therese Nilshagen - Dante Weltino

[OS i Tokyo] Therese Nilshagen briljerade med kyla och elegans – överraskande silvermedaljörer

Med Therese Nilshagens och Dante Weltinos näst intill felfria ritt fick Sverige en skjuts uppåt i lagfinalen. 2500 poäng  blev belöningen.

Guldet gick inte oväntat till Tyskland, men lite mer överraskande var att USA klev upp och knep silvret. Storbritannien belönades med brons.

Therese Nilshagen - Dante Weltino
Therese Nilshagen – Dante Weltino. Foto Foto KimC.nu by Ateni AB

I finalen rider de åtta bästa lagen från kvalet, där Sverige placerade sig sexa.

Sverige fick det kämpigt i inledningen av lagfinalen i dressyr och låg i botten efter att de första ryttarna av tre gjort sina ritter.

Antonia Ramel - Brother de Jeu
Antonia Ramel – Brother de Jeu. Foto Foto KimC.nu by Ateni AB

Antonia Ramel och Brother de Jeu fick problem halvvägs in i ritten när hästen stegrade sig i den första piaffen. Det blev ytterligare någon miss i ettorna och lite ojämnt. Totalt 2219 poäng för ekipaget.

[ Läs Ridenews intervju med Antonia Ramel inför OS > > >  ]

Amerikanska Adrienne Lyle med Salvino gjorde ett fint program med grymma byten och tog 2504 poäng vilket gav ledningen till USA. Men britternas Carl Hester överträffade med En Vogue och fick 2577 poäng. Inte oväntat blev de dock slagna av Tysklands Dorothee Schneider med Showtime som satte 2652 poäng.

Med Juliette Ramels ritt fick det svenska laget ett kliv uppåt och när Therese Nilshagen ridit hade Sverige chans att ta ännu ett steg upp – om allt gick väl. Sett till poängen i Grand Prix där Therese fick bättre poäng än Spaniens sista ryttare Beatriz Ferrer-Salat (75.140% procent mot 72.096) var chanserna goda – och se, det blev ett snäpp upp för Sverige.

Sista gruppen blev en fest. Edward Gal och gröna, blott nioåriga Total US bjöd på en ritt med ömsom bästa årgångsvin, ömsom vatten. 10:or avlöstes av ungdomliga misstag, men det blev strålande poäng, 2628,5.

Danmarks Cathrine Dufour och Bohemian kom in och levererade en riktig håll-käften-ritt. Någon dyr miss där, en tappad balans där, men en fantastiskt kraftfull och härlig uppvisning sett till helheten. Tyvärr inte så bra betalt, 2557 poäng och Danmark håller positionen framför Nederländerna trots Edwards toppenritt.

Amerikanska Sabine Schut-Kery med Sanceo, en massiv häst med en otrolig lätthet i rörelserna, bjöd på en verklig skönhetsupplevelse. 10:or och 9:or stod som spön i backen. 2684 blev poängen och dagens hittills näst bästa ritt – det betydde att USA fick silver i detta OS.

Charlotte Dujardin och Gio gjorde en fin ritt, men med 2617 poäng slog de inte Schut-Kery. Storbritannien fick därmed nöja sig med bronsmedaljen.

Jessica von Bredow Werndl - TSF Dalera OS Tokyo
Jessica von Bredow Werndl – TSF Dalera. Foto KimC.nu by Ateni AB

Jessica von Bredow Werndl och Dalera avslutade för Tyskland med stort självförtroende, höga poäng från start och sedan drog de bara åt knuten runt den tyska guldsäcken allt hårdare med tior i drivor – även om de tappade poäng vid ett toalettbesök. Fantastiska 2785,5 poäng till detta fantastiska ekipage.

Isabell Werth - Bella Rose
Isabell Werth – Bella Rose. Foto KimC.nu by Ateni AB

Isabell Werth och Bella Rose hade innan dess varit med och säkrat guldet genom att toppa dagen med 2740 poäng och kunde idag räkna hem sitt sjätte OS-guld i lag.

 

Liveresultat > > >

Startlista > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.