Patrick Kittel - Delaunay OLD

OS-ryttarna//Patrik Kittel, dressyr: ”Det här är som semester!”

Patrik Kittel gör sitt fjärde OS, nu med stoet Well Done de la Roche. Varje dag har Ridenews en intervju med en av de svenska OS-ryttarna och idag har turen kommit till honom.

Du har två elever med dig (Juliette Ramel och hennes syster Antonia Ramel, som är reserv). Går ni in i varsin egen OS-bubbla eller måste du ta hand om dem också?
– Två elever plus mig själv, det är tre hästar. Hemma gör jag 14 hästar på en dag så det här är som semester!
– Jag kommer att hjälpa dem precis som hemma, och för mig är det bra att ha mer att tänka på. Annars sitter jag och rullar tummar och hinner bli nervös.
– Jag försöker alltid hålla ett schema, äta, träna på gymmet,

Förbundskapten Bo Jenå vägrade prata medaljchanser och målsättningar. Kan jag få dig att säga något om det?
– Vi är världsklass, säger jag bara! Vi var bara 0,2 från medalj i VM, så om vi rider bra allihop… Avgörande för alla är ju hur hästarna tar resan. Vi har bara 5-6 dagar på plats innan vi ska in och tävla – det är kort tid efter en så lång resa.
– Självklart är Tyskland storfavoriter om ingenting händer dem, men man får se hur det utvecklas. Just nu är det inte så varmt i Tokyo. Man vet inte hur det blir. Det kanske inte är värmen som blir problemet, det kan istället vara regn och skyfall som ställer till det. Nu när man bara är tre i laget får ingen göra bort sig. Sporten blir mer intressant, det är kul att det är en öppen match!

Du har sagt att 80 procent inte är långt borta. Kan du bryta igenom den tyska 80+muren?
– Det är inte långt ifrån! Vi rider väldigt nära 80 procent nu,  så som hon gjort sista tävlingarna med förbättrad ökad skritt och ökad trav… Går hon felfritt så är hästen bra nog för det. För att ta individuellt medalj måste du över 80.
– Hon måste vara avslappnad för att få en bra skritt och Le Mans hade vi en väldigt bra skritt. Det är många av de där små grejorna där man plockar många poäng. ,Jag jobbar mycket med att hon ska vara på när hon ska vara på och av när hon ska vara av. Men hon är väldigt på!
– Welly har bra energi och hon kommer nog inte att lägga av bara för att hon kommer till Tokyo.

Patrik Kittel - Well Done de la Roche
Patrik och Well Done de la Roche vid vetcheck i Doha. Foto Al Shaqab

Vad tar du med dig från dina tidigare OS?
– Man ska akta sig för air conditioning, det var något som jag lärde mig i Hong Kong. Där blev jag sjuk.
– Men nu är det bara att se framåt. Det man inte kan nu, det kan man heller inte göra något åt innan OS.
– Det är mycket som blir annorlunda nu, med coronatester och säkerhet. Men det ser väldigt välorganiserat ut, med superfin bana.

Värmen som alla pratar om, vad tänker du om den?
– Welly har redan gått i 37 graders värme i Tryon (VM 2018) och jag tror inte att det kommer att bli varmare. Vi kommer att klippa henne precis innan vi åker, men hon har aldrig brytt sig om höga temperaturer. Alla våra hästar har tävlat i värme, alla är rutinerade och vi funkar bra som lag, vi vet var vi har varandra.

Men du har förberett dig på värmen ändå?
– Jag har full värme i gymmet på vinden hemma, där är det 30 grader varmt och jag springer i 45 minuter och gör fysträning så det blir en och en halv timme där inne. Men jag är inte så känslig för värme.

Det svenska dressyrlaget får hjälp av coachen Kjell Enhager som kommer att vara med i karantänen och Aachen och hjälpa dem. Det uppskattar även Patrik Kittel, även om han inte längre har så stora problem med nerverna.

– Jag är nästan minst nervös på ett stort mästerskap när jag väl kommer in på banan. Då har man varit nervös för så mycket annat, att hästarna ska må bra, att de äter bra, sover bra, dricker bra, skiter bra…! Och alla papper och tester och flygningen. Sen när jag väl är i sadeln, då är jag bara glad att jag har kommit dit.

Men som för alla andra är det såklart en anspänning även för honom.

– Man andas ju först när man kommer hem igen.

Well Done De La Roche CMF och Patrik Kittel Foto: Kim C Lundin

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.