Pia Fälth med sin Efendi på Strömsholm 2013 och Mats Eriksson, på läktaren under ett bruksprov på Flyinge. Foto: Kim C Lundin

Påfyllning till domarbordet – två nya internationella domare

Sverige fyller på domarleden. Vid världscupen i Stuttgart godkändes två nya svenska internationella domare.

Internationella domare 3*

Det är Svenska Ridsportförbundet som meddelar att svenska domarkår fått två nya 3*-iga domare, godkända att döma svår klass internationellt.

De två nya domarna är Mats Eriksson, 46 år, och Pia Fälth, 52 år, som båda har ridit Grand Prix. Pia Fälth har tävlat internationellt med flera hästar Mats Eriksson har ridit Grand Prix nationellt.

Pia Fälth är domare och tränare men har sedan åren med Grand Prix-valacken Efendi inte tävlat internationellt. Mats Eriksson arbetar på SvRF och är spindeln i nätet för landslagets internationella tävlingar.

Många känner nog inte honom till namnet men ingen har missat rösten. Mats Eriksson är ”Mr Velvet”, mannen med sammetsrösten som är speaker bland annat under SIHS men också under andra stortävlingar.

Så här går det till

Vägen fram till examen som internationell domare är lång, först gäller att du är domare i Grand Prix på nationell nivå. Sedan rekommenderar det nationella förbundet den blivande domaren till FEI som släpper fram ett visst antal varje år. Därefter får domarkandidaten göra två skuggbedömningar i internationell Grand Prix och motivera varför de satt sina betygen som de gjort på respektive ekipage. Nästa steg är sitta med i domarbåset vid sidan av en internationell domare vid tre tillfällen.

Är detta godkänt handlar det om examen. Mats och Pia hade fyra dagars examen under FEI Dressage World Cup i Stuttgart, Tyskland tillsammans med kandidater från hela världen.

– Det var fantastiskt att få döma till exempel Isabell Werth med Bella Rose, berättar Mats.
Det handlade om att först döma rörelser från videor som spelades upp och ge argument varför domarkandidaten satte just den siffran.

Därefter dömde kandidaterna hela Grand Prix-klassen under världscupen.
– Jag använde faktiskt hela skalan från ett till tio, avslöjar Mats.

Nästa steg var att döma ”högt” och i mikrofon lämna siffror och omdömen. I tillägg gör de ett skriftligt prov. Kandidaterna djupintervjuas och sedan är det bara att vänta på besked.

Båda är nu upptagna i FEI:s databas med den 3*-iga graden kopplad och kan bokas till tävlingar framöver.

Läs mer om internationell domarutbildning

Hela listan på godkända domare

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.