Antonia Ramel och Patrik Kittel levererade fina svenska resultat inför küren. Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittel: ”Wow-runda och skandal”

Nations Cup i dressyr har gått in i andra halvlek med en inledande klass i kür. Sverige går starkt, fortfarande ledning och seger i klassen.

Årets startfält i Nations Cup var det starkaste på flera år genom att Tyskland och Holland skickat bra lag med ryttare på väg upp. Sverige gick in med ledning när küren startar. I de fem domarkurerna satt Susanne Baarup, Peter Storr, Susan Hoevenaars, Maria Colliander och Annette Fransen Iacobaeus. 

Nations Cup-laget som Bo Jenå tagit ut bestod av Patrik Kittel, Jeanna Högberg och systrarna Antonia Ramel och Juliette Ramel. I küren startade Patrik Kittel och Antonia Ramel. Tråkigt nog red ryttarna nästan inför tomma läktare på grund av den tidigt lagda klassen och många sålda kombibiljetter. Det är biljetter som ger läktarplats på både hoppning och dressyr men bara utnyttjas till hoppningen, ett system som drabbat dressyrentusiasterna många år nu. Dressyren är utsåld men läktarna tomma.

Klassen inleddes med ekipage från nationer utan chans på slutstriden som står mellan Danmark, Tyskland och i viss mån Holland.

Hollands bästa ekipage Adelinde Cornelissen rider Aquiedo, svart vacker och hyperelegant men spänd, till vacker specialkomponerad musik. Piaffen är inledningsvis fantastisk men passagen blir spänd och med det kryper hingsten lite bakom lod emellanåt. Galoppen är lätt och luftig och Adelinde har ett svårt kürprogram, piruetterna ligger dikt an på staketet.  Totalt 74,655 procent.

Adelinde Cornelissen och Aquido gjorde bästa laginsatsen för ”Oranje”. Foto: Kim C Lundin

Ryska Inessa Merkulova och Mister X kürprogram är så ryskt det kan bli, marschmusik inleder och Kalinka tar vid. Mister X har härlig piaff och Inessa visar upp den i flera piaffvändningar som upptakt. Inessa har lagt piruetter tajt och med trumvirvel som stark markering, ettorna sker på böjt spår, verkligt svårt. Avslutningen går i marschtakt och härlig piaff och passage visas upp. Totalt 76,79 procent.

Inessa Merkulova och Mister X Foto: Kim C Lundin

Så var det lovely-time – Deja och Patrik Kittel med sin Stevie Wonder kür till ”Isn’t she lovely”. Och visst är det fint, mjukt, elastiskt visar Deja upp sig. Skolor och ökningar är härliga, piruetterna tajta med fint lyft. Och som alltid, de är spik på takten och det ger hela uppvisningen ett lyft. Passagen är fin, piaffen blir bättre men fortfarande lite i sidled. Wow, totalt 81,975 procent, mäktigt och seger i klassen.

Deja och Patrik Kittel. Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittel var efter sin ritt otroligt nöjd med känslan i ritten.
– Det är den bästa ridkänslan, allt satt och vi fick till rätt antal steg i piaffen, det är inte mina bästa procent men känslan var fantastisk. Härligt, sa en nöjd Patrik.
– Det som inte är fantastiskt utan faktiskt en ren skandal är att küren börjar 9 på morgonen utan att någon hunnit hit. Det lär ha med tv-tiderna att göra men det är faktiskt inte ok. Visst, vi vill alla jättegärna ha tv-sändning men visst borde de haft Specialen först? Och küren mellan 11-13 innan nationshoppningen börjar? Nu hann folk inte hit, tråkigt, jätte tråkigt, sa en irriterad Patrik.

Med Ed Sheeran dansade Antonia Ramel och Brother de Jeu in, med en klar och härlig takt upp i passage och finfin piaff. Hennes ”Bro” är så med och det är ett svårt program de gjort, musiken är vacker men det sitter fint trots premiären. Lite stark in i första piruetten men Antonia får tillbaka honom och piruetten är fin. Det går riktigt riktigt bra, och de har en sån härlig air av samarbete. Totalt 74,660 procent och femteplats.

Antonia Ramel med Brother de Jeu. Foto: Kim C Lundin

Antonia Ramel red för första gången sin kür och tillsammans med sin tränare Patrik Kittel började de genast efter ritten fundera på var den behöver trimmas. Själv andades Antonia ut efter ritten.
– Jag har gjort mitt och Bro’s bästa, nu kan vi slappna av. Jag är glad att det gick så här bra första gången, det finns att jobba på men jag är nöjd, sa Antonia Ramel och pustade ut.

Resultat
Lagställning

Start- och resultatlistor FHS Longines hoppning klasser to-sö

Start-och resultatlistor FHS Equipe dressyr samt klasser lö-onsd

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.