Patrik Kittel och Delaunay

Patrik Kittels ”Dude” toppar världsrankingen

Nu ligger Patrik Kittels Delaunay OLD, ”Dude” i topp i världsrankingen 2020.

Hippomundos ranking för dressyrhästar, baserad på prispengar, toppas vanligtvis – år efter år – av Isabell Werths hästar. För 2019 var det hennes Weihegold OLD som toppade listan med 170.490 euro och Bella Rose som var tvåa med 131.175 euro.

Men i år har inte Isabell riktigt hunnit komma ut och tävla. Istället är det Patrik Kittels Delaunay OLD som ligger etta på listan med 34.674 euro efter framgångarna i Doha i år, före amerikanska Katherine Bateson-Chandlers Alcazar.

Efter årets endast två starter, med dubbelseger i Doha, Qatar, är Delaunay OLD årets hittills vinstrikaste dressyrhäst. Tvåan på listan Alcazar har gjort sex starter och vunnit tre segrar i Wellington, Florida.

Trea på listan är Belstaff, riden av koreanske Dongseon Kim, har gjort hela åtta starter med 7 placeringar. Fyra är Morgan Barbançon Mestres Sir Donnerhall II och femma Aquamarijn, som rids av dominikanska Yvonne Losos de Muniz.

Morgan Barbançon Mestre, Patrik Kittel och Juan Matute Guimon
Morgan Barbançon Mestre, Patrik Kittel och Juan Matute Guimon vid prisutdelningen för küren i Doha i år. Foto Al Shaqab.

Ryttarrankingen för 2019 toppas av spanske Juan Matute Guimon som i år hunnit göra sex starter och vara placerad i samtliga med Don Diego och Quantico. Sammanlagt har det givit 39.595 euro.

Tvåa på listan är denna gång Die Queen Isabell Werth som även hon gjort sex starter, med Weihegold OLD, Emilio 107 och Den Haag 12 som tillsammans vunnit 35.500 euro

Trea är Patrik Kittel med 34.674 euro som han vunnit med Delaunay OLD.

Fyra på listan är danska Cathrine Dufour med 33.760 euro och fyra amerikanska Katherine Bateson-Chandler med 32.740 euro.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.