nonsens ponny

Ponnymätning – snart slutmätt på tävlingsplatser

Rena tragedier har genom åren utspelat sig när ponnyer mätts om på tävlingsplatser utomlands och ryttare tvingats åka hem utan att få starta – till och med i mästerskap. Nu kan det vara slut med det om FEI:s nya förslag går igenom.

Förra året var det en svensk ponnyryttare som inte fick starta i ponny-EM i fälttävlan när den mättes om på tävlingsplatsen och befanns för hög. Flera svenska ponnyryttare drabbades under året när deras ponnyer blev ommätta på tävlingsplatserna och inte klarade gränserna.

Nu har FEI ett förslag om att ponnyer inte längre ska mätas på tävlingsplatserna, utan istället ska man genomföra mätningar i respektive land från den 1 januari till den 15 mars varje år med FEI-utnämnda veterinärer. För att få delta i FEI-tävlingar måste ponnyer ha deltagit i dessa mätningar. Vid åtta år ska ponnyn vara slutmätt, yngre ponnyer ska mätas varje år.

Förslaget ska nu ut på remiss till alla nationsförbund. Om det blir godkänt börjar de nya reglerna införas mellan 1 januari 2020 och 1 januari 2023.
De enda tävlingar där mätningar ska göras under denna period är ponny-EM, finalen i Nations Cup för ponnyer och finalen i FEI Pony Trophy.
Man tillägger att det ska finnas möjlighet att utföra mätningar även vid andra tillfällen, ”om det anses nödvändigt”.

Förslaget som presenterades på Sports Forum i veckan kan du läsa i sin helhet här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.