Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj rider i det svenska nationscuplaget i Falsterbo. Arkivbild. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Reserven stoppad av hälta – ingen OS-karantän för Mazy och Johanna

Mazy Klövenhöj och Johanna Due Boje stannar hemma – alldeles innan avresan till karantänen i Aachen upptäcktes en hälta.

Foto: Roland Thunholm
Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj (arkivbild).
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj var ett av de två extra dressyrekipage som imorgon skulle gå in som reserver i karantänen i Aachen inför OS i Tokyo. Men strax innan avresa upptäcktes en hälta och resan fick ställas in.
Skriv ut

– Hon har vrickat sig på något sätt. Det är inte alls mycket, men ändå för mycket för att åka iväg till Aachen och kunna göra en bra uppladdning. Vi måste ta det säkra före det osäkra och hästens hälsa går alltid först, säger Johanna Due-Boje, och fortsätter:

– Man påminns än en gång om hur skör den här sporten är. Man läser internationella nyheter om andra hästar som faller ifrån inför Tokyo, men jag trodde inte att det skulle vara Mazy. Hon är en så otroligt sund häst.

Hade det hänt för några dagar sedan hade det kanske redan gått över. Nu kommer det bara timmar innan avresa. Det känns extra tufft med allt jobb vi gjort den senaste tiden.

Huvudsaken är att det inte är en allvarlig skada och att Mazy blir helt återställd, påpekar Johanna. Men tajmingen kunde knappast ha varit sämre.

– Hade det hänt för några dagar sedan hade det kanske redan gått över. Nu kommer det bara timmar innan avresa. Det känns extra tufft med allt jobb vi gjort den senaste tiden, jag har legat sömnlös över all packning och alla papper som skulle vara klara och iordning.

Johanna försöker ändå blicka framåt.
– Det viktigaste är att hon blir bra förstås. Och det kommer ju fler mästerskap att satsa på.

Svenska OS-laget i dressyr går in i karantän i Aachen, Tyskland, med sina hästar imorgon tisdag 6 juli. De ekipage som sedan tidigare är uttagna att åka till Tokyo är Patrik Kittel på Well Done de la Roche CMF, Therese Nílshagen på Dante Weltino OLD, Juliette Ramel på Buriel K.H. och Antonia Ramel på Brother de Jeu (reserv på plats i Tokyo).

Tack och lov ser allt bra ut med OS-lagets hästar och de checkar in i Aachen imorgon förmiddag.

Alla de ekipagen mår bra och följer planen med avresa till karantänen.
– Jättetråkigt med Mazy såklart och allra mest för Johanna själv. Tack och lov ser allt bra ut med OS-lagets hästar och de checkar in i Aachen imorgon förmiddag, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr.

Tillsammans med Jeanna Högberg på Lorenzo var Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj uttagna som extra reserver under den dryga veckan långa karantänen i Aachen. Om det skulle hända något med ett av de uttagna ekipagen kan de reserver som också fullföljer karantänen ersätta OS-ekipaget fram till avresa från flygplatsen i Liège i Belgien torsdagen den 15 juli. Att Mazy Klövenhöj nu faller bort betyder att Jeanna Högberg/Lorenzo är ensamt reservekipage i karantänen för dressyren.

Tidsprogram dressyr – OS i Tokyo

Tisdag 6 juli Hästarna går in i karantän i Aachen, Tyskland
Torsdag 15 juli Hästarna flyger från Liège, Belgien
Fredag 23 juli Hästbesiktning
Lördag 24 juli Grand Prix (lag och individuellt, 30 startande)
Söndag 25 juli Grand Prix (lag och individuellt, 30 startande)
Tisdag 27 juli Grand Prix Special (lagfinal, 24 startande)
Onsdag 28 juli Hästbesiktning 2, Grand Prix Kür (individuell final, 18 startande)
Publicerad: 05 JUL 2021 16:40

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.