Kristian von Krusenstierna

Ridskoleclinic med Kristian von Krusenstierna: ”Tänk på de tre F:en”

För alla som rider på ridskola höll Kristian von Krusenstiernas en skräddarsydd clinic på Enskede ridskola – ”Få ut det mesta av din ridlektion – tips på hur du kan ta vara på varje minut”. Vi var där och här är hans bästa tips.

Kristian von Krusenstiernas clinic på Enskede ridskola – ”Få ut det mesta av din ridlektion – tips på hur du kan ta vara på varje minut” – var uppdelad i tre pass med två ekipage med ridande elever från Enskede Ridskola, i varje grupp, som fick rida 40–45 minuter var.
Kristian är Grand Prixryttare i dressyr men driver också ridskola och håller lektioner.

Sitsen är grunden för all ridning

Något som Kristian fokuserade på redan i den första gruppen var sitsen, ”det är a och o för all ridning”.
Han demonstrerade flera exempel genom illustrera olika sitsfel med hjälp av ryttarna och vad som händer när man lutar sig för mycket bakåt eller framåt. Det gäller att ha en lodrät balanserad sits.
”Om man tar bort hästen ska du landa på fötterna”, förklarade han.

Bålstyrka viktigt

För att kunna ha en god sits, behöver man vara stabil i bålen. All kraft i ridningen ska komma från bålen och man kan som ryttare med fördel träna sin bålstyrka avsuttet.

Kraften i bålen går sen vidare genom axeln, överarmen och till slut ut i handen. Likaså genom sätet, låren och ut i vaden och for. Har man problem med handställningen, kan man backa tillbaka till bålen. Det är inte ovanligt att man upptäcker att felet egentligen börjar i axeln, eller i bålstabiliteten. Kanske har man inte tillräcklig bålstyrka för att ha en stabil och mjuk hand.

Knip inte med knäna

Han poängterade också att låren ska ligga intill hästen, men inte knipa. Det demonstrerade han genom att lägga en handske innanför knät – när man rider ska den ramla ner, man ska inte trycka med knät. Då låser man underbenets rörelse, som är den del av benet som ska vara rörlig.

Om man däremot lägger en handske innanför överarmen, ska den helst ligga kvar. Detta för att förstärka bålens stabilitet genom axel och överarm. Det ska vara kontakt mellan överarmen och bålen. Underarmen ska vara fri och flexibel.

Ta tydlig ledning från början

Han berättade också att hästen scannar av sin ryttare redan innan du suttit upp. Dina signaler måste vara tydliga redan i din första kontakt med hästen. Om du inte tar tydlig ledning från början kommer hästen att göra det den vill.

”Vi vill vara först på bollen”

”Vi vill vara på bollen först, men hästen vet att den ska svänga i hörnet. Om vi inte förbereder den så blir vi tvåa på bollen, då har hästen redan svängt själv.”

Han visade en övning som hjälper oss att uppnå det, där man saktar av till skritt innan hörnet, rider hörnpasseringen, travar kortsidan och saktar av till skritt innan nästa hörn.

Ha lika mycket stöd i båda händerna

Det är viktigt att man rider med lika mycket stöd i båda händerna till höstens mun.

Kristian demonstrerade trycket/stödet i tygeln genom att låta eleverna stå stilla medan han drog i tyglarna och visade på en skala från 1 till 5 hur mycket stöd man ska ha i hästens mun. Om du måste hålla emot så mycket du kan så är trycket 5 och vid väldigt lite kontakt är det 1 eller 2.

I den här övningen passade han också på att visa att styrkan sitter i bålen. Om han ryckte tag i tygeln flög ryttaren fram när hon försökte hålla emot i handen. Om hon istället höll armen intill kroppen och tog hjälp av bålstabilitet genom överarmen och fick kraft därifrån, men var mjuk i handen, så kunde hon behålla sin position.

Vilket tryck man ska ha kan vara olika från häst till häst. 3 kan vara bra för de flesta men ibland behöver man kanske lägga på 4.

Foto Helen Andersson

Ha handen i rätt läge

Ha inte händerna för långt fram eller bak och inte heller för långt upp eller ned.

I Grand prix vill man ha hästen i en högrest form och har också en högre hand. När man rider på en lägre nivå, LC-LB, vill man ha hästen i en lägre form och har en lägre hand. Det ska bildas en rak linje från ryttarens hand till hästens mun.

Har man handen för långt fram går signalerna snabbare och det behöver vägas av mot en stabil bål.

Har man handen för långt bak kan det förvisso vara bekvämt för hästen som får långsammare signaler, men allt tar längre tid.

Snabba övergångar gör hästen snabbare för hjälperna

Den sista gruppen fick göra sidvärtsrörelser och galopp-trav övergångar. Sidvärtsrörelserna gjordes på olika linjer och med tempoväxlingar. Detta påverkade höstens balans och snabbhet för hjälperna. I galopparbetet letade man först efter en distinkt galopprytm och därefter övergångar till trav med endast 2 travsteg innan ny fattning kom. Detta äter för att få hästen mer alert för hjälperna och öka energi och bärighet.

En annan sak som Kristian tog upp var också vikten av att ha rätt energinivå i ridningen. Han jämförde energi med tempo. När man gör en galoppökning i Grand Prix är både tempo och energi på hög nivå. När man gör en halt är den minimal. Gör du däremot en piruett, är tempot lågt men energin hög.

En häst som saknar bjudning men ändå går i rätt gångart saknar energi och behöver få öka sin energi.

Tre viktiga ”F” för ridningen

En av deltagarna hade en fråga: ”Du säger att redan när du leder hästen till ridhuset så känner den av om du är en tydlig ledare. Som ridskoleryttare rider man ofta olika hästar och känner inte alltid varje häst. Har du något tips på hur man hanterar det på ett bra sätt?

Kristian tog då upp sina tre ”F”, som han tycker att man ska checka av:
– Framåtbjudning
– Form
– Färdriktning
Han menar att man ska ha en egen plan när man sitter upp, som man checkar av på varje höst. Hur funkar de på just min häst – gas, broms, höger, vänster.

Kristians tips i korthet:

• Ha en egen plan innan du sitter upp.
• Checka av att du kan kontrollera gas och broms och kan svänga höger och vänster.
• Ha initiativet, var först på bollen.
• Tänk på de tre ”F:en”: Framåtbjudning, Form, Färdriktning.
• Sitt upprätt. ”Om man tar bort hästen ska du landa på fötterna”.
• Kläm inte med knäna. Var still med överbenet men rörlig i vaden.
• Ha händerna lagom högt för din hästs form.
• Använd och utveckla din bålstyrka.
• Ha lika mycket stöd i båda händerna.
• Tänk tvärtom i ridningen. Om din häst saknar bjudning och energi – rid på mer framåt. Om den istället har för bråttom och är het – jobba med avspändhet och lugn.
• Kom också ihåg att när du har lärt hästen något, så behöver du påminna om och om igen. Hästar är precis som vi – en ny kunskap glöms ofta bort efter 20-30 meter.

Rapporterat av Helen Andersson

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.