Ryttare ur världseliten: ”Förbjud tajt nosrem”

Lagstifta om för tajt spända nosremmar. Det föreslår den Nya Zeeländska grand prix-dressyrryttaren Jody Hartstone i en skrivelse inför det nationella förbundets årsmöte.

Hartstone menar att varje kontrollant ska förses med en mätare vid dressyrtävling och att det ska anses olagligt att spänna nosremmen för hårt.

– Jag har själv sett dressyrhästar med permanenta inbuktningar i nosryggen till följd av hårt spända nosremmar. Det måste ha varit extremt tajt och väldigt obekvämt för att få benet att forma om sig själv, skriver hon i skrivelsen, och fortsätter:

– Jag finner det oroväckande att den rådande regeln inom FEI innebär att det är acceptabelt så länge kontrollanten kan få in ett finger vid sidan av nosremmen, skriver Jody Hartstone.
Hon påtalar också att hon gjort ett eget experiment hemma.

– Jag filmade min egen häst. Du kan se på egen hand att även när nosremmen är extremt hård spänd så du inte ens kan få in en fingernagel under den ändå lätt går att uppfylla FEI:s krav på att få ett finger från sidan.

Hartstone vill nu se ett krav på att stewarden vid kontroll av hästen mäter nosremmens tajthet. Om remmen är för tajt föreslår ryttaren att man ska få en chans att lossa den. Om en häst, vid stickprovskontroller under tävling, rids med för tajt nosrem vid Jody Hartstone att ekipagen ska kunna uteslutas. Dressage NZ har sin årliga konferens i slutet av juni och väntas då ta upp frågan.

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.