Så maxar du dressyrpoängen

Vill du bli lika duktig som Patrik Kittel och Isabell Werth? Drömmer du om de stora arenorna? Det internationella ridsportsförbundet FEI har via sin hemsida släppt en rad tips som ska få dig att maxa dressyren och hjälpa dig på vägen att bli nästa storstjärna.

 

  1. Håll ihop! Först och främst vill förbundet tipsa om skritten. Tygeln ska vara lång, men inte lös, skriver man. Förbundet menar också att det här är det allra vanligaste momentet för ryttare att få låg poäng då man slappnar av, och glömmer jobba. Tipset: Se till att öva hemma så du kan ha en livfull framåtsträvande skritt, utan att hästen för den skull faller över i trav.

 

  1. Var noggrann! Domarna ser allt. Rätt storlek på volter och noggrannhet i rörelserna ger högre poäng. Så håll koll på var du befinner dig.

 

  1. Läs beskrivningen! Det finns bra förklaringar till varje rörelse i dressyrprogrammen. Se till att plugga in dem. De ger dig en bra fingervisning om vad domaren kommer anse viktigt och inte. Tips: Träna övergångar.

 

  1. Använd hela banan! Se till att använda sträckorna fram till varje rörelse på bästa sätt. På så sätt får du bästa förberedelsen inför vad som komma skall, samt att du har gott om tid att förbereda både dig och hästen.

 

  1. Sitsen, sitsen, sitsen! Det är lätt att bli nervös och falla framåt, positionera händerna fel eller föra upp hälarna. Din sits betygssätts så försök ta några djupa andetag och slappna av. Det kommer du tjäna på.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.