Peter Härnstam vill locka tillbaka seniorerna till dressyren med egen tävling. Foto: Privat/Fredrik Jonsving

Så ska 50-plussarna våga återvända till tävling

50-plussare är en bortglömd ryttargrupp. Det menar duon bakom DressagePower som nu lanserat Senior Trophy – en tävling för de lite äldre dressyrryttarna.

Peter Härnstam är tillsammans med Kristian von Krusenstierna grundare till DressagePower. Företaget startades för två år sedan och har sedan dess lanserat en rad olika tävlingar inriktade mot olika typer av ryttare. Nu är det alltså dags för seniorerna.

– Den här idén föddes egentligen i somras. Vi kände att vi vill göra något för de som är 50 plus. Det är kul för då kan de ha en egen tävling, säger Peter Härnstam.

Återvändare

Han förklarar att det är vanligt att man återvänder till ridsporten just kring 50-årsåldern men att det inte finns så många aktiviteter riktade just till den kategorin av ryttare.

– Det är bland annat för återvändarna som skaffar häst efter att barnen flugit ut. Tanken är att tävlingen ska locka bredden på en lagom svår nivå, där man också kan rida kür.

Kvalen för att ta sig till finalen i DressagePower Senior Trophy går på samtliga regionala och nationella och tävlingar med kvalklasserna Msv B 2, 3, 4 och FEI.s Msv B klasser, man kan alltså kvala där man bor – från norr till söder. Det räcker med att rida tre rundor i någon av kvalklasserna i medelsvår klass. Resultatet till finalen räknas med ett snitt av de tre bästa ritterna.

Seniorer

Peter Härnstam menar att det är risk att skrämma bort återvändarna från sporten om de ska kastas in i startfält med hungriga yngre förmågor. Därför startar man denna speciella tävling för åldersgruppen.

– Seniorerna är en väldigt stor grupp. Jag är ju själv 50 plus. Men det är en växande grupp och man kanske inte har ambitioner att tävla på högsta nivå, men man vill ändå tävla och ha utmaningar och mål för sin träning.

Tävlingen genomförs i medelsvår klass – med en avslutande final i Msv B kür.

– Det här är ju människor som kanske aldrig skulle rida en kür annars. Det ger dem chans att gå lite bananas och göra sin egen kür, säger Peter.

Responsen från ryttarna har inte låtit vänta på sig.

– Vi har faktiskt redan sett att det lockar. Det är folk som skrivit till oss att det är kul för att de nu kan komma tillbaka och tävla. Någon sa till och med att de skulle köpa en häst för att kunna vara med.

Alla får vara med och tävla – så länge man uppfyller kraven. Du ska vara över 50 och du ska inte ha ridit St George under de senaste 24 månaderna.

– Då är man lite överkvalificerad för denna tävling, säger Peter Härnstam.

De tolv bästa efter kvalen går vidare till kürfinalen som rids under finalhelgen av LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour i Linköping 1 november 2019.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.