På pallen i premiären av Amatörtouren i dressyr, från vänster trea Maja Arnhög Sleman, segrande Liza Kühner Säterskog och tvåa Agnes Broomé Clason. Foto: Kim C Lundin

Säker segrare i amatörtourens premiär

Laddade med nyskapade kürprogram visade amatörtourens finalister charmen med nivån. Nyskapande program och häftiga musikval präglade den första finalen.

Det märktes att ryttarna lagt mycket krut på sina kürprogram som de presenterade för domartrion Mollis Persson, Johan Ekenberg och Mette Ubbesen från Danmark. Programmen som reds på junior-nivå var präglade av nytänkande, en del för svåra för sitt ekipage men de har tiden för sig att fylla ut både kvalité och musik.

Sammanfattning
Bästa amatör i premiäromgången blev Liza Kühner Säterskog på vackra Guanaja (SWB f -06 e Bocelli -Eighty Eight Keys xx, uppf Horse Farm Åsälv AB, äg Kühner Dressage AB) som segrade på fina 71,834 procent. Andra plats tog Agnes Broomé Clason på Werenice (Meckl f -07 e Wind Dancer – Mondras, uppf NRW Agrar GmbH, uppf Gisela Broomé) som är funktionär på Falsterbo och fick härligt stöd efter en bra ritt på 70,834 procent. Dagens raketklättrare var Maja Arnhög Sleman med vackra Maike (KWPN f -05, äg Maja Arnhög Sleman) som var åtta i kvalet och nu blev trea i kraft av en härlig ritt på 69,792 procent.

Intervjuer med trion på pallen
Segrande Liza Kühner Säterskog har haft hästverksamhet på Hisingen i Göteborg med sin tvillingsyster Sophie, båda är 22 år gamla. Nu kör hon lastbil parallellt med en del jobb med hästarna.
– Häftigt, och jättekul att rida här i Falsterbo, och det var premiär för mig. Det var verkligen mäktigt rent av att få rida här, sa en glad segrare..
– Det har varit en lång väg med många tävlingar, jag har planerat väl för att inte slita ut hästen.
– Min häst är jättebra på att göra galoppombyten så programmet har många sådana i svåra linjer, de går som på räls. Det är ett kürprogram jag fått låna av min tränare Emma Jönsson, hon är upptagen på EM i Frankrike och har inte varit med här.
– Jag såg annonsen på facebook för amatörtouren och bestämde mig för att satsa redan när den kom ut i januari, det var mitt mål för året. detta är en jätterolig cup för oss som inte har U25-häst eller något på högre nivå. Jag är för att man sätter en gräns för tävlande så att man inte tävlar sönder sin häst, sa Liza som åker tillbaka till Göteborg redan i kväll.

Agnes Broomé Clason har studerat data och it-vetenskap och fick jobb i veckan, så juli är en toppenmånad hittills för henn.
– Jag är funktionär här i Falsterbo, jobbar som musikansvarig, igår körde jag soundchecken för küren idag, kanske blev det lite rörigt av att jag sprang fram och tillbaka.
– Jag var nervös igår, för hur mina avbytare skulle fungera som extrainsatta med musiken. Att rida här var helt ärligt en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, sa Agnes.
– Werenice ska ut i skogen och galoppera med en av mina kompisar som är hoppryttare nu när jag jobbar här sen ska hon varvas ner successivt och vila lite.

Maja Arnhög Sleman är jobbar sedan två år tillbaka hos sin tränare Stefan Jansson, numera som beridare.
– Vår Maike är egentligen köpt som skogshäst till min mamma när hon var 5 år. Jag växlade från hoppning till dressyr och det gick allt bättre och på den vägen är det. Jag kallas visserligen hopp-Maja men jag är hundra procent dressyrryttare.

Den gemensamma nämnaren för hela prispallen är att satsa vidare mot Msv:A och därför blir det inte fler Amatörtourer för dem.

Kommentarer om ett urval ritter
Gabriella Vallentin gör ett härligt program med start i ökad galopp och sedan in i svåra byten placerade nära domarna, kaxigt. Fina musikövergångar, bara skrittmusiken låg lite dåligt i takt, för hektisk. Avslutning i ökad trav. Mycket bättre ritt än kvalet.

Charlotte Kulneff och Wyatt Earp, en egen uppfödning och utbildad av Charlotte. Kaxigt program med travökning på böjt spår, bra takt till store Wyatt Earp. Bakdelsvändning nära staketet, från skritt upp i ökad galopp. Svåra volter och förvänd galopp, lite över hästens förmåga ännu.

Anki Almlöf med Isolde börjar i ökad trav på medellinjen. Fin galopplinje med bra byten, musik utan takt med stråkar.

Stina Åhberg med Contez Humlan, program till Phil Collins låtar. Gör ett härligt program och är strålande glad över häftig galopp och fina byten.

Maja och Maike rider in till ”I had the time of my life” och fortsätter till toner ur Pretty Woman. Takten ligger bra till det svarta frieserstoet.  Galoppen ligger fint till”My guy” och bytena är som gjutna. Så fint program och bra mycket bättre än kvalritten.

Maja och Maike kände hur bra det gått redan innan poängen aviserats, de hade gjort sitt bästa. Foto: Kim C Lundin

Johanna Kalmermo och Christo rider in till Adéle med Hello, sedan upp i galopp. Bra takt till galoppen och flera fina byten. Adeletemat fortsätter över skritt och trav men passar inte lika bra i travtakten. Suveränt avslut med ”This is the end” och sedan halt, mycket effektfullt.

Mai Stensson och E rider till rockig musik med markerad takt, först galopp med en del gitarrsolon och markerade övergångar. Bytena sitter perfekt i takt till musiken, sedan skritt med sämre takt för gångarten.

Stoet Prima Grandezza gör skäl för sitt namn, mycket vacker med god kvalité på banan, fint visad av Julia Anerös. De rider till Abba-låtar, och stoet blir skrämt i den inledande halten av musiken som drar på. Julia får kontakt och de är på spår igen. Bytena till höger galopp är lite svåra, ökningen härlig och framåt.

Matilda Jakobsson med Picnic gör sin sista start tillsammans men han är såld på nära håll och blir i stallet. De rider till ny modern musik med bra takt genomgående. De har en hög svårighetsgrad och fin precision men en och annan lite yxig övergång håller betyget nere.

Matilda Jakobsson och Picnic, en av hennes två hästar i finalen. Foto: Kim C Lundin

Liza Kühner Säterskog och Guanaja var tvåa och gick ut näst sist. Modernt musikval med bra takt, börjar i trav med galoppen sist med fint markerad takt. Bra diagonal med fina byten och ett starkt välridet galopp-program. Silhuetten i galoppen är så gott som perfekt.

Segrande Liza och Guanaja i en stilstudie. Foto: Kim C Lundin

Sist ut var kvalvinnaren Agnes Bromé Clason på fina Werenice, hon möttes av stort publikstöd och en storapplåd för Liza och Guanaja som tog ledningen. De inledde starkt med galopp, en lite oplanerad halt och sedan verkligt fina byten med härlig bjudning i ökningen. De rider till stark travtakt och fyller ljudmattan väl, härligt, med fina skolor och ökningarna. Agnes rider mjukt och med tydlig framåtbjudning hos Werenice, det bär. Hon gör byten på böjt spår dessutom, überkaxigt på den här nivån, häftigt att se.

Agnes och Werenice lättade efter fin insats. Foto: Kim C Lundin

Resultat

Tidigare artiklar om amatörtouren
Årets Falsterbonyhet – amatörtour i dressyr
Premiärnerver i amatörtouren
Bildspel: Drömmen om Falsterbo blev sann

Start-och resultatlistor FHS

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.