Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj rider i det svenska nationscuplaget i Falsterbo. Arkivbild. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Seger och 25.000 kronor till Johanna och Mazy

Lördagens kval i LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour vanns av Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj, med OS-ekipaget Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq på andra plats.

Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj ledde redan kvalen till finalen av LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour, med 75,033 procent från förra kvalet. Det hejdade henne inte från att vässa procenten ännu lite till under lördagens kvalomgång i Kimstad. Resultatet blev 75,592.
– Det är så himla kul att rida kür och hästen får en bra erfarenhet. Man kan bygga upp programmet utifrån hästens förtjänster, den får bra självförtroende och det blir bättre flyt i andra program också, säger Johanna.
Hon åker hem med en prischeck på 25 000 kronor, och eftersom hon redan segrat ett kval i touren i år kan hon nu räkna hem 50 000 kronor.

Kristian von Krusenstierna, en av DressagePowers grundare, är imponerad av Johannas häst Mazy Klövenhöj.
– Man ser på hennes häst hur hon blir allt mer trygg med att gå kür. Hon blev lite laddad förut men hon verkar gilla sin kür och har hittat ett bra flyt i det, även om bytesserierna kan bli lite stabilare. Internationellt sett märker vi att det behövs väldigt bra piaff och passage, och det har hästen. Vi kommer att se den mycket framöver, säger Kristian.

Tvåa i Kimstad blev Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq. Resultatet blev 71,525.
– Det var roligt att se dem, det är ändå ett OS-ekipage. Jag tror att det var en väldigt bra uppladdning inför SM för de här ryttarna, säger Kristian.
På tredje plats kom Jennifer Svensson med Sibelius, som belönades med 70,583 procent. Hon undervisar elever som rider kür, men har inte chansen att själv rida tävlingsformen så ofta.
– Det är bra för mig för att förstå mina elever bättre – dels hur svårt det är att rida kür, dels hur jättehärlig känslan är när det klaffar. Det är en härlig magkänsla, säger Jennifer.

Nästa kval går i Lidköping och Kristian hoppas att det ska bli en spännande tävling.
– Alla som är sugna har möjlighet att vara med. Det är verkligen möjligt att rida om en finalplats eftersom det bara krävs ett resultat för att bli en av de tolv som får rida, säger Kristian.
Han tror att de som i dagsläget ligger topp fem kan ha goda chanser till finalplats, medan övriga troligtvis måste rida för att knipa plats i finalen.

Det är inte bara vinnare av kval och final som får fina pengar (25 000 kronor per kval, och 100 000 kronor i finalen).
– Det är allmänt höga prispengar, och i finalen får alla prispengar. Den som hamnar sämst i finalen får 5 000 kronor, berättar Kristian.
Dessutom är det fina hederspriser från bland annat Horseware och Orrefors.
– Vi är tacksamma över att kunna erbjuda den här touren och de här prispengarna, det har aldrig hänt förr i Sverige. Samarbetet med LiveArena och Umesläp gör att vi kan hålla den här nivån, säger Kristian.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.