Foto Fredrik Jonsving

Sexavstängde tränaren förnekar alla anklagelser

Tränaren som stängts av på livstid för misstankar om att ha sexuellt utnyttjat minderåriga förnekar alla anklagelser och begär en oberoende skiljedom.

Robert “Bob” McDonald, 73 år, blev nyligen avstängd på livstid från ridsporten på grund av misstankar om sexuellt utnyttjande av minderåriga. Han kommenterar nu detta och har begärt en oberoende skiljedom.

Amerikanska organisationen The U.S. Center for SafeSport, som ska verka för att skydda idrottare i alla olympiska sporter från känslomässiga, fysiska och sexuella övergrepp, har från och med 10 juni bannlyst Bob McDonald från sporten.

Bob McDonald är gift med amerikanska dressyrlandslagets coach Debbie McDonald och har verkat som tränare inom hunter och hoppning och har varit gift med Debbie sedan 1977.

Det påstådda utnyttjandet av minderåriga ska ha skett i mer än en delstat och involverar mer än en målsägare som är 14 år och yngre, enligt en person med insyn i utredningen.

 

I en skrivelse till media säger nu Bob McDonald:

Jag vill börja med att säga att jag är ödmjuk inför det stora flödet av stöd som Debbie och ajg har fått under de senaste dagarna. Det hade varit omöjligt att hantera det här utan er varma vänlighet och jag vill tacka er alla för det.

Med det sagt är det med stor sorg som jag måste skicka ut en sådan här redogörelse, men som många av er redan vet, så stängde US Center for SafeSport den 10 juni av mig från att delta i den sport som har varit mitt liv de senaste 50 åren. Det är mer än hjärtslitande att se hur mitt rykte, som jag omsorgsfullt byggt upp genom min karriär slits sönder genom en anklagelse om dåligt uppförande från 47 år tillbaka i tiden. Ännu mer chockerande är det att se hur mina kära också dras in i detta. Det är en förfärande verklighet att vi lever i en tid när enbart anklagelser kan leda till att man tillämpar en så kraftfull sanktion.

Olyckligtvis tillåter inte systemet att man får möjlighet att bemöta anklagelserna som leder till avstängningen, varför jag har bett om en oberoende skiljedom i ärendet.

Det är olämpligt att jag kommenterar mer än genom att säga att jag kategoriskt förnekar anklagelserna som gjorts mot mig. Genom min mer än 50-åriga karriär i sporten har jag alltid uppträtt professionellt och respektfullt mot alla individer som jag har kommit i kontakt med, vilket gör att jag är chockad av de anklagelser som framförts mot mig. Medan det är oerhört viktigt för sporten att ha en genomtänkt och grundlig möjlighet för våra ryttare och tränare att framföra klagomål och oro, är det också av lika stor vikt att processen är rättvis och balanserad. Så har inte varit fallet här. Jag ser fram emot möjligheten att presentera fakta och ett rättvist försvar i ett oberoende skiljedomsförfarande. Jag står stadigt i det rykte som jag har byggt upp under ett halvt decennium och jag är fast övertygad om att jag kommer att bli helt rentvått när skiljedomen är genomförd.

Slutligen vill jag tillägga att det här är svåra och prövande tider för mig, Debbie och vår familj. Vi vill återigen tacka alla som hört av sig med vänlighet, generositet, medkänsla och välvilja. Ert stöd har burit oss genom de senaste dagarna och kommer att fortsätta att göra det.

The U.S. Center for SafeSport är en non-profit som skapades av den amerikanska kongressen 2017 efter några mycket uppmärksammade fall av sexuellt utnyttjande inom idrotten, där de amerikanska gymnasternas landslagsläkare fick livstids fängelse.

Hittills har 35 personer inom ridsporten omfattats av SafeSports utredningar, men flera hundra personer inom olika idrotter har utretts och många avstängningar har utfärdats.

Mest uppmärksammat inom ridsporten blev avstängningen av hoppikonen George Morris, stilbildande landslagstränare i hoppning och olympisk medaljör, som avstängdes på livstid i augusti förra året. Läs mer > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.