Sofie Andersson med CSI på SM, seger i Falsterbo 2017 med CSI och placering med Donna Samba NDS i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Sofie Andersson sitter av

Lagbrons på EM krönte karriären för Sofie Andersson. Nu läggs stövlarna på hyllan, hästen ska säljas och lagboken får ta upp platsen i väskan istället.

Under EM i Fontainebleau, Frankrike, för unga ryttare var Sofie Andersson och hennes tävlingshäst CSI andra bästa ekipage i det svenska laget som bärgade ett lagbrons i konkurrens med Tyskland och Nederländerna. För Sofie Andersson var det hennes sjätte EM, det första 2011 som ponnyryttare på Puccini, 2013-2015 red hon junior-EM på Donna Samba NDS. I år  och 2017 var hon uttagen med CSI och gjorde en stark första insats i lagtävlansprogrammet för laget med över 70 procent.

Nu meddelar Sofie på sociala medier att dressyrkarriären är över, nu blir det studier på heltid och hon menar allvar.

Sofie Anderssons publika FB-inlägg.

Ridenews fick kontakt med Sofie för att höra om det kunde vara sant, skulle en av Sveriges mes lovande och meriterade unga ryttare bara sluta sådär?

Du slutar rida, vad händer med dina fina hästar?
– Det senaste året har jag bara haft CSI, Donna Samba sålde vi förra hösten. CSI står nu i Holland till försäljning. Det är Jonna Schelstraete som rider honom. Han gör allting till GP men eftersom jag satsat på YR så har jag inte startat mer än en Intermediaire II i höstas. Så tanken är att hon ska starta honom i ett par sådana klasser och sedan ska han säljas. Jag tror egentligen att han kan göra sig bättre i de klasserna än YR.

Är du trött på att rida och tävla eller är det mer svårt att kombinera när man har så hög ambitionsnivå för både ridning och studier som du har?
– Ja precis. Jag hade såklart kunnat fortsätta rida och tävla honom tills CSI blev såld, men terminen börjar snart och det kan vara svårt att hitta motivationen att göra det bra när man vet att han ska säljas. Huvudsakligen är det eftersom det är svårt att kombinera. Jag har aldrig gillat att göra saker halvdant, så jag tycker det är bättre att göra en sak ordentligt än att göra två saker halvhjärtat. Sedan tycker jag det känns svårt (och kanske inte heller så seriöst) att tänka att jag ska vara bland de bästa i Sverige och Europa när man har tid att rida en häst fyra-fem dagar i veckan, när de flesta konkurrenter jobbar med hästar och ridning proffesionellt på heltid. Det var en annan sak när jag fortfarande gick i gymnasiet och alla hade samma förutsättningar att träna.

Vad blir det för studier nu?
– Jag ska precis börja tredje terminen på juristprogrammet i Lund. Så jag har alltså i ett år ridit parallellt med studierna. Efter gymnasiet tog jag ett sabbatsår då jag jobbade på Saab Kockum i Malmö. Jobbet på Saab fick jag genom deras satsning på ridsporten, det är bara ett av många exempel på hur hästkontakter verkligen kan vara fantastiska!

Lång karriär – bara 21 år

Sofie Andersson och hennes föräldrar Tundi och Bengt Andersson har varit ett pålitligt inslag på ponny- och senare junior/YR-tävlingar i många år. Familjen bor utanför Sjöbo och trion har kuskat land och rike kring. Tundi, själv dressyrdomare och ryttare, och Bengt, amatörtränare inom travet, har varit så dedikerade som ridsportföräldrar kan bli med den fördelen att de själva kan häst.

När Sofie Andersson slutar är hon världens 14:e bästa unga ryttare.

Fakta
Sofie Andersson, 21 år
SM-medaljer, lagbrons på EM 2018
2017 var hon 13:e bästa på EM med CSI
2014 var hon 11:e bästa på EM med Donna Samba NDS

Sofie Andersson på ponnyn Holliday med mamma Tundi, bild från 20112. Foto: Kim C Lundin
Ponnyn Holliday, mamma till godkände Holly’s Cerwin. Foto: Kim C Lundin
Sofie Andersson med Donna Samba NDS (36) under ett regnigt J-SM i Åsbo. Foto: Kim C Lundin

 

Sofie Andersson med pappa Bengt efter segern i Falsterbo 2017. Foto: Kim C Lundin
Sofie Andersson på CSI (KWPN  f -07 e United x Gribaldi, uppf R. Franssen , äg Team Grocer AB) Foto: Kim C Lundin

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.