dressyr knoppar nonsens

Sorgliga dagar i dressyrvärlden – tre mästerskapshästar borta

På kort tid denna vecka har tre av dressyrens mest storartade mästerskapshästar lämnat oss.

Emelie Brolins SWB-valack Contact (Tabac x Furioso III), som tog henne till tre ungdoms-EM, gick bort i tisdags, 29 år gammal. Hon började tävla honom internationellt som junior och de var 9:a i küren vid Junior-EM i Italien 2002. Samma år vann de junior-SM och guld i lag och individuellt vid Nordic Baltic Championships. De vann också Young Rider-SM.
Hans mor Colette II var även mor till Cathrine Dufours juniorhäst Cadillac (e Oldtimer xx).
Contact tävlades även av Adrienne Berg och av Emelies bror Christian.

Emelie skrev själv i sociala medier:
”Idag var jag tvungen att ta ett av de svåraste besluten i mitt liv. Min älskade Contact har fått somna in, 29 år gammal. Han var den artigaste och mest kärleksfulla häst jag träffat. Liane beskrev honom alltid som en häst som förde sig så väl att man kunde tagit med honom in i en balsal. Tillsammans tog vi SM guld, NM guld och kom 7:a på EM. Han var den första häst som jag red piaff och passage på. Men viktigast av allt, han har varit min bästa vän i tjugo år och jag så tacksam för allt vi gjort tillsammans R.I.P Contact.”

Ett filmklipp med Contact som Emelie lagt upp på sin Facebooksida:

 

23-årige danske stjärnan fick hastigt tas bort

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har haft en lång och fantastisk karriär med Digby, som hon i lördags tvingades säga farväl till, men som blev 23 år. Han var familjens egen uppfödning och med honom har hon tagit en lång rad segrar och placeringar i den internationella dressyren. Han gjorde sin sista tävling på VM i Normandie 2014. OS-bronset i Hong Kong med det danska laget är en av höjdpunkterna i karriären.
Digby har varit en märkvärdigt hållbar häst, aldrig haft en sjukdag i sitt liv eller en antydan till kolik. Men en plötsligt uppkommen hovbensrotation gjorde att det inte fanns någon annan utväg än att låta Digby sluta sina dagar.
– Det var inte ett lätt beslut, men veterinären berömde mig för att jag tog det mest förnuftiga valet för Digby, berättar Nathalie för danska tidningen Ridehesten.
– Han röntgades för andra gången i sitt liv och veterinären blev överraskad. Han hade aldrig sett så fina röntgenbilder på en 23-årig häst. Det gick inte att se att han tävlat på elitnivå sedan han var 8 år.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein och vid VM i Caen 2014.

17-åriga Jojos liv gick inte att rädda

I tisdags fick så Jojo AZ somna in. Han fick hastigt föras till sjukhus, men gick inte att rädda.
– Det var inte så han skulle lämna oss, säger ryttaren Agnete Kirk Thinggaard till Ridehesten. Planen var att han skulle få många fina år som pensionär.
Jojo gick sin sista tävling för ett år sedan vid världscupen i Herning och fick ett känslosamt avsked från publiken. Agnete valde att pensionera honom tidigt, redan vid 16 års ålder. Då hade de gjort två världscupfinaler tillsammans, gjort OS i Rio, ridit danska mästerskapen på över 80 procent.

I lördags var han lite sjuk, med förhöjda infektionsvärden och behandlades. Nästa dag var han frisk, men på tisdagen blev han plötsligt sämre. Agnete lämnade honom på djursjukhuset och åkte iväg på träning. Men hon hann knappt fram innan telefonen ringde och hon tvingades åka tillbaka för att ta ett sista farväl.

Hon bad veterinärerna att ta reda på orsaken och det visade sig att han hade en Det viste sig, at han havde en stor reva i magsäcken och avfallsämnen och bakterier hade läckt ut i hans kropp.

– Han gav mig mod att drömma om landslaget och stora mästerskap, säger Agnete till Ridehesten.

Agnete Kirk Thinggaard skriver själv på sin Facebooksida:

Igår blev jag tvungen att låta Jojo gå vidare. Han blev plötsligt väldigt sjuk och trots att vi kom till sjukhuset snabbt, kunde vi inte rädda honom. Han kommer för evigt att leva i mitt hjärta och jag kommer att sakna honom varje dag. Den här filmen säger allt. Tack Jojo, min fina vän, för allt som du var.

På sin Facebooksida har hon lagt upp en film om Jojo:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.