Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöjk satsar i båda serierna och Carl Hedin på Cabaletta SB rider i LFC för unga hästar. Foto: Kim C Lundin

Superhelg för svenska dressyrserier i Strömsholm

Det blir verkligen en pangstart på det nationella dressyråret när två svenska dressyrserier har premiär samma helg på samma tävling. Lövsta Future Challenge och LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour kickstartar.

Strömsholm bjuder upp

Med  tre dagar dressyrtävling från unghästklasser till Grand Prix säger nationalanläggningen: Vik hädan allt vad smittor heter, här ska det dressyras.  Det började onsdag kväll med hingstvisning, fortsatte torsdag med unghästklasser och under fredagen börjar de högre klasserna. Lördag vigs åt Lövsta Future Challenge och på söndagen är det LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour som är huvudattraktionen.

Lövsta Future Challenge

I ett pressmeddelande berättar projektledaren Kristina Berggren om den numera väl etablerade serien.

De två kvalen rids på lördag den 16 mars. Det gäller för unga hästar – upp till 11 år går bra  respektive unga ryttare– under 25 år ska det vara. I serien rids de fyra första kvalomgångarna i Intermediaire II och det sista kvalet i det svårare programmet FEI U25 Grand Prix.
– Inför 2019 var det en hel del ekipage som föll över åldersstrecket, framförallt för våra U25-ryttare men även i klassen för Unga Hästar. Det öppnar upp möjligheten för nya unga talanger, både hästar och ryttare, det ska bli spännande att se, säger Louise Nathorst, primus motor för serien som ritat om landets dressyrkarta.

Carl Hedin har tidigare ridit Lövsta Future Challenge som U25-ryttare men deltar i år i klassen för Unga Hästar med Cabaletta SB.
– Det ska bli jättekul att få rida LFC med Cabaletta SB i år. Jag och Monica Lindstedt)*, uppfödare på Metafor AB / Stjärnbro Stuteri, som har fött upp hästen, ser den här tävlingen som ett viktigt delmål i hennes utbildning. Vi ser fram emot att få ta steget upp i de högre dressyrklasserna, lära oss och ha roligt tillsammans.

Från Strömsholm sänder Equisport live, följ deras sändningar​ ​här.

Information om regler och anmälan till Lövsta Future Challenge Dressage hittar du​ ​här.

)* Namnet korrigerat då det stod fel namn i  pressreleasen

LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour

I helgen drar LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour igång på Strömsholm. Serien har de högsta premierna någonsin i Sverige  och med det lockar touren svenska proffsryttare.

Första kvalet av LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour går av stapeln söndag den 17 mars.
– I år har vi några nya arrangörer, Flyinge Hästsportklubb, Lidköpings Ridklubb och Kungsbacka Ridklubb. Vi vill vara hos de bästa arrangörerna i landet och ha en bra geografisk spridning, säger Peter Härnstam, grundare av DressagePower.

Efter helgens tävling blir det fyra kval, och därefter den stora finalen på Linköpings Fältrittklubb i oktober. Klassen som rids är Grand Prix Kür.
– Dels för att det är så sällan tävlingar går i kür, ryttarna har ganska få chanser att rida Grand Prix kür och det är ju i den klassen de stora mästerskapen avgörs. Nu får ryttarna öva. Dels för att det är roligare för publik och tv-tittare. Men det har även gett en massa andra bra effekter, domarna får inte döma kür så ofta, säger Peter Härnstam.
En av dem som ska rida i helgen är Gunilla Byström – som inte riktigt kan ladda som hon brukar, alltså genom att starta en klass före küren.
– Min häst, Vectra, befinner sig i karantän efter Norge. Hon blir frisläppt lördag kväll så jag kan starta söndag. Det ska bli jättekul, jag vill inte missa det för allt smör i Småland. Jag tycker det är en underbar satsning som LiveArena & DressagePower gör, de gör ett fantastiskt jobb för dressyren, säger Gunilla Byström.
Via DressagePower TV kan man följa tävlingarna live. Förutom härliga ritter blir det intervjuer och mycket annat. Det går även att se klassen i efterhand.

Gunilla Byström. Foto: Kim C Lundin

Här är datumen för DressagePower Tour:
Strömsholms Ridsportförening – 17 mars
Lidköpings Ridklubb – 28 april
Flyinge Hästsportklubb – 12 maj
Kungsbacka Ridklubb – 11 augusti Djursholms Ridklubb – 15 september
FINAL: Linköpings Fältrittklubb – 27 oktober

Mer om tävlingen
LiveArena tv-sänds

Start- och resultatlistor Strömsholm

Lövsta Future Challenge Final – Nina och Marina i topp
U25-ekipaget tog hem rekordpotten – 100 000 kr till segraren

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.